Politika

(FOTO/VIDEO) Grubiša: Potrebni opoziciono jedinstvo i saradnja

U Podgorici je večeras održan šesti građanski protest pod nazivom „Odupri se – 97 hiljada“. Protestu je prisustvovalo više hiljada građana, koji su, nakon okupljanja na Trgu nezavisnosti, krenuli u šetnju pored zgrada predsjednika, Skupštine Crne Gore i Tužilaštava. Protest je protekao bez incidenata, a organizatori su poručili da su protesti potrebni za preporod društva.
(FOTO/VIDEO) Grubiša: Potrebni opoziciono jedinstvo i saradnja
Portal AnalitikaIzvor

Skup je završen i protekao je bez incidenata. Organizatori protesta pozvali su građane da i 30. marta izađu "bez straha" na protest.

Građani su krenuli u šetnju i tokom nje skandiraju "mi smo država" i "dolje diktator".  Kolona je došla na raskrsnicu Moskovske ulice i Bulevara revolucije i nije skrenula prema RTCG već bulevarom u pravcu centra grada.

Glumac i član organizacionog odbora protesta, Slaviša Grubiša poručio je da protest iz sedmice u sedmicu raste i da se približavaju cilju.

"Mnogi od nas taj cilj čekaju 30 godina. Od prvog dana na protestu su članovi i predstavnici opozicije. Opoziciono jedinstvo i uska saradnja neophodni su u ovom procesu. Ovo je protest svih građana i svi su dobrodošli", naveo je Grubiša.

Ponovio je zahtjeve za ostavkama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, VDT-a Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Savjeta i direktora RTCG-a Božidara Šundica, direktora ASK-a Sretena Radonjića.

slavisa-grubisa

On je pozvao na miran i dostojanstven protest.

Studentkinja Minja Novaković je  izašla sa stolicom u ruci.

"Pitaju me zašto nosim stolicu, zato što na mom fakultetu nema dovoljno ni stolica. Čitav život nas uče da sjedimo, ćutimo i trpimo. Ne želim da plaše naše roditelje na poslu prijetnjama", istakla je ona.

Poručila je da ne prihvata da radi u zarobljenim institucijama, da se jednog dana spakuje i ode.

“Hoću budućnost da gradim u ovoj zemlji. Dosta je! Mi smo odgovorni, mi smo jaki. Neka svi čuju-studenti su tu”, rekla je ona.

Maja Jovović, bivša radnica Duvankomerca i bivša korisnica naknade za majke sa troje i više djece poručila je da su građani prisustvom na svakom protestu pokazali slobodu i da svaka njihova riječ ne ide u prazno već stiže do ušiju onih koji treba da ih čuje.

protest-mutna

" Milo Đukanović ne umije da čita, da umije ne bi kazao da mi urušavamo Crnu Goru, mi Crnu Goru spašavamo od njega. Mizerne plate i penzije, ogromni računi za struju, pljačka svih nas, to su razlozi za naš bunt, kao i prazni frižideri i prazni džepovi", naglasila je Jovović.

protest-2

Nikola Grdinić poručio je okupljenima da je jedan od njih i da su protesti osnova za preporod društva.

"Odavno vjerujem da su protesti potrebni za preporod našeg društva. Ovo je najava pada režima, ali i najava kontrole svake buduće vlasti. Pošast je ono što napada Crnu Goru i upravo to je ono protiv čega se ovdje borimo. Mi smo trenutno najveća agencija za sprječavanje korupcije na svijetu", istakao je Grdnić.

"Nakon govora krećemo u marš slobode Ulicom Slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Moskovskom ulicom, Bulevarom Revolucije, Ulicom Ivana Vujoševića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Slobode, nazad do Trga nezavisnosti", najavili su ranije organizatori.

“Pozivamo sve okupljene na protestu da i sami aktivno pomažu redarskoj službi i reaguju na provokaciju bilo koje vrste tako što će kontaktirati najbližeg redara, kako ne bismo dozvolili da bilo kakav nasilni incident ugrozi naše zakonsko pravo da pokažemo da su građani i građanke država, te kroz proteste odbranimo Ustav Crne Gore u jedinoj slobodnoj instituciji koja nam je ostala – Ulici”, poručili su organizatori.

Portal Analitika