Kultura

Tražite snagu u onom što će doći

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najslabije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira Nevenka Vulić, učiteljica u OŠ „Sutjeska“.
FOTO: Privatna arhiva / instagram.com
FOTO: Privatna arhiva / instagram.com
Nova PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

Pamtim film ,,Sjaj u travi“ („Splendor in the Grass, Elija Kazan, 1961)sa Natali Vud i Vorenom Bitijem, koji opisuju ljubav mladih uprkos preprekama. Ova priča puna je romantike koja je sada„prevaziđena“ i nedostaje mladima. Izgubio se osjećaj za osjećaj. Upućuje i optimističnu poruku koja sada fali i mladima i starijima, ,,ne treba tugovati, već tražiti snage u onome što će doći.“

Rado se sjećam našeg humoriste, neprevaziđenog Miodraga Petrovića Čkalje. Kad sam bila mala razmišljala sam da nije slučajno rođen 1. aprila... pa on je bogomdan za zdrav humor svih uzrasta! 

Takođe, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Seka Sablić, Mija Aleksić znali su da razblaže tugu i okupe porodicu ispred televizora. Porodično smo iščekivali dan i vrijeme da počnu: ,,Avanture Borivoja Šurdilovića“,,,Otpisani“, ,,Servisna stanica“, „Ljubav na seoski način“... Filmovi ,,Maratonci trče počasni krug“ i ,,Ko to tamo peva“ se podrazumijevaju.

02-nevenka

Od stranih filmova novijeg datuma izdvajam ,,The Notebook“ (Nik Kasavetis, 2004), sjetno opisanu ljubav djevojke iz grada i momka sa sela, koji su različitog socijalnog statusa. Volim i ostvarenja Džima Kerija, šaljiva i luckasta za sve uzraste.

Predlažem više dječjih filmova koji promovšu porodičnu ljubav, pravdoljublje, humanost, ljubav prema prirodi, zaštiti sredine. Naravno, i teme koje vraćaju zaboravljenim vrijednostima u kojima nije jedini cilj luksuz materijalnog, već se mladima ukazuje na bogatstvo duhovnih vrijednosti do kojih je dug put, ali uz istrajnost i posvećenost, dostupan, savladiv i beskrajno lijep.

Bilo bi dobro da se vrate zaboravljeni crtani o Tomu i Džeriju, najslavnijem mačku i mišu, vragolanima koji su u vječitoj trci, nadmudrivanju i smicalicama. Umjesto dobrog zalogaja Džeri postaje Tomu dobar prijatelj.

Popaj podiže svijest o zdravoj hrani. Mumijeviuče zajedništvu, ljubavi prema prijateljima. Potrebno nam je više novijih edukativnih filmova kao što je ,,Dora istražuje“ uz koji djeca uče boje, slova, brojeve, lijepo ophođenje. Ili kao što su„Patrolne šape“ u kom se šest super kuca druže sa desetogodišnjim dječakomi vode računa o redu i miru u njegovom kraju. Takođe lijep crtani film je i ,,Zaleđeno kraljevstvo“.

03-recnik-emocija

TV

Volim da pratim kvizove znanja, ,,Slagalicu“ i ,,Poteru“. Preporučujem Nacionalnu geografiju i za djecu i za odrasle. 

Kako se vodi moderna borba knjige i i interneta, činjenica je da djeca više vole da gledaju filmove i televiziju nego da čitaju. Ipak, savjetujem da treba da pročitaju predviđenu lektiru, da u mašti stvaraju slike i režiraju radnju. Djeci još preporučujem „Rečnik emocija“.

Za odrasle izdvajam knjigu „Kad je Niče plakao“Irvina Jaloma. Poučna je jer ukazuje na mogućnost dobročinstva i kada izgledi nijesu realni, ali snaga ljubavi i volje prevazilazi profesionalnost i pronalazi lijek za dušu prijatelja koji očajava. 

MUZIKA

Glasam za muziku u svakom trenutku. I kada smo raspoloženi i kada nam je potrebna utjeha, ona je dobra terepija. Muziku koja opušta, godi uhu, uz koju se pleše, zaljubljuje, voli i plače. To su balade, pop, kantri, klasika. Tekstovi su poezija koja se pjeva. Na primjer, pjesme Kemala Montena, Miša Kovača, Zdravka Čolića, Aleksandre Radović, Jelene Tomašević - iznova se mogu slušati a da ne dosade. Od stranih pjevača rado slušam Robija Vilijamsa, Eltona Džona, Hulija Inglesijasa, Elvisa Prislija.

ZAOBIĐI

FILM 

Protivnik sam nasilnih filmova, horora, nepristojnih scena koje su dostupne djeci. Nedostaje nam humora. Savremeni crtani filmovi su često agresivni i djeca rastu uz takve crtaće, slabo razvijaju maštu, ne bude ljubav i prijatne emocije.

TV

Ukinuti rijalitije, negativno utiču na svijest mladih. Pažljivo odabirati crtane filmove, zabraniti emitovanje agresivnih.

MUZIKA

Ne volim bučnu muziku koja uznemirava, ni tekstove bez kvalitetnog sadržaja, na primjer,rok muziku, rep, tehno, blek metal. Smatram da pjesme treba da prođu recenziju, da kritičari naprave valjani odabir.
 

Portal Analitika