Politika

RASKOL: DF zatražio povlačenje platforme i razgovore od ,,bijelog papira"

Demokratski front odbio je juče da potpiše ,,Sporazum o budućnosti“ koji je ponuđen od pokreta ,,97.000 - odupri se“, a potom i poziv Džemala Perovića da se pojavi na zajedničkom sastanku koji je za 21 sat zakazao predsjednik organizacionog odbora protesta.
RASKOL: DF zatražio povlačenje platforme i razgovore od ,,bijelog papira"
Ivana Koprivica- Nenad Zečević
Ivana Koprivica- Nenad ZečevićAutor
Nova PobjedaIzvor

Iz najjačeg opozicionog saveza sinoć su pozvali organizatore protesta da povuku sporazum koji su ponudili opozicionim poslanicima, i da svi zajedno počnu razgovore na tu temu.

- DF smatra da je veoma bitno da organizatori protesta odmah povuku nametnutu jednostranu platformu i da, ako je svima cilj ostavka Mila Đukanovića i Duška Markovića, otpočnemo razgovore od početka, odnosno od praznog, bijelog papira, navedeno je u saopštenju Predsjedništva DF-a koje je dostavljeno Pobjedi.

Stav DF-a uslijedio je nakon što je Džemal Perović sinoć oko 18 sati pokušao da organizuje zajednički sastanak organizatora protesta sa opozicijom na kojem bi došlo do „usaglašavanja sporazuma sa pojedinim političkim subjektima koji su to zatražili“.

- Povodom nejasnoća i pogrešnih interpretacija u javnosti, ali i eventualne potrebe usaglašavanja sporazuma sa pojedinim političkim subjektima koji su to zatražili, pokret Odupri se poziva sve opozicione partije i poslanike na sastanak u 21 sat u hotelu „Nikić“, saopštio je Perović.

RASKOL

Nepunih pola sata nakon poziva reagovao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je na skupštini Pokreta za promjene saopštio da ne dolaze na zajednički sastanak i saopštio da se, ako hoće da razgovaraju, mora početi od „bijelog papira“.

Stav Mandića je potvrđen kroz kasnije saopštenje Predsjedništva DF-a.

Ranije juče DF je odbijajući platformu saopštio da podržava svaki vid vaninstitucionalne i institucionalne demokratske borbe koja će rezultirati smjenom režima i stvaranjem uslova za fer i demokratske izbore.

- Ali, da bi se došlo do realizacije tog cilja, prvo je neophodno izvršiti snažan pritisak na režim, a ne unaprijed dijeliti ministarske fotelje i kolače vlasti po imaginarnim principima jedne trećine. Ne smijemo sebi dozvoliti da spremamo ražanj dok je zec još u šumi- poručeno je iz Demokratskog fronta u odgovoru na „Sporazum o budućnosti“ predstavnika pokreta „97.000 - odupri se“.

Pokret „Odupri se“ predložio je opozicionim poslanicima sporazum kojim bi se saglasili da će se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora.

- Demokratski front spreman je da snažno podrži nastavak protesta koji će biti isključivo usmjereni na traženje ostavki predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, kao i formiranje tehničke vlade, a ne na uslovljavanje opozicionih subjekata koji su opozicioni kapacitet dokazali kroz beskompromisnu borbu protiv režima, zbog koje se protiv lidera i funkcionera DF-a vode montirani sudski procesi - navodi se u saopštenju.

DF je podsjetio da je izašao iz parlamenta uvjeren da, ako Đukanović i Marković ne podnesu ostavke do 15. marta, neće biti razilaženja demonstranata dok se ne ispune zahtjevi.

- Od toga se naprasno odustalo zbog navodnih informacija koje je neko od organizatora dobio iz određenih bezbjednosnih struktura. Opozicija je povukla potez i napustila parlament, a organizator, zbog dojave iz tužilaštva i ANB, ne ispunjava obećanje koje je dao i građanima i opoziciji. Tako danas imamo nonsens da je opozicija jedno mjesto političke borbe protiv korumpiranog režima prepustila DPS-u, i to na osnovu informacija koje je plasirao sam DPS - dodaje se u saopštenju.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika