Protokol

Krivokapić u Berlinu: Tehnička vlada odgovarajući model za krizu

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je tokom posjete Berlinu imao razgovore u Bundestagu, kabinetu kancelarke Merkel, Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).
Krivokapić u Berlinu: Tehnička vlada odgovarajući model za krizu
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić  je u razgovoru sa predsjednicom SPD Andreom Nales, vladajuće i druge po snazi partije u Bundestagu, ukazao na ključna politička dešavanja u Crnoj Gori u kojoj se dešavaju masovni građanski protesti izazvani nedavno otkrivenim aferama u kojima učestvuje sami vrh države i vladajuće partije.

”Građani masovno protestuju protiv zarobljenih institucija i autokratije tražeći hitne promjene stanja u kojem su korupcija, kriminal i besprizorno bogaćenje vrha vlasti dostigli vrhunac” naveo je Krivokapić. 

On je ukazao da zemlja članica NATO ne može funkcionisati kao plijen i feud jednog čovjeka i njegovog okruženja koji su, ne samo politički, već i ekonomski zarobili državu, o čemu već sada postoje i potpuno jasni materijalni dokazi.

Krivokapić i predsjednica Nales su konstatovali da je vladavina prava i funkcionisanje nezavisnih institucija preduslov za članstvo Crne Gore u EU i da je jasno da u tom smislu neće biti nikakvih popuštanja. Tokom razgovora je bilo riječi i o dugogodišnjoj međupartijskoj saradnji SDP Crne Gore i SPD Njemačke.

Krivokapić je razgovorao u Bundestagu sa Ginterom Kirhbaumom, predsjednikom EU Odbora Bundestaga i Josipom Juratovićem, poslanikom u Bundestagu. U razgovorima je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u Crnoj Gori, protestima i zahtjevima gradjana i opozicije da se jedino kroz tehničku Vladu može rješavati kriza. Krivokapić je upoznao sagovornike da Crna Gora u svom nedavnom iskustvu već ima primjer djelovanja prelazne Vlade iz 2016., koja je formirana u saradnji sa našim medjunarodnim partnerima.

” Nakon afere Koverta i dokazanog nezakonitog finansiranja DPS, te brojnih pratećih afera u koje je upleten sami vrh države i DPS, povjerenje u institucije je na istorijskom minimumu  pa je tehnička Vlada, adekvatno strukturirana i primjerenog trajanja, jedina garancija da može doći do slobodnih izbora. Bez toga opozicija nema namjeru da učestvuje na izborima”, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je razgovarao i sa Matijasom Litenbergom, savjetnikom u Kabinetu Angele Merkel. Krivokapić je u razgovoru istakao da SDP, kao jedina autentična parlamentarna proevropska partija od 1990. godine, rješenje duboke političke krize u Crnoj Gori  vidi i u partnerstvu i saradnji sa svojim medjunarodnim partnerima, a Njemačka je svakako jedan od ključnih.

”U toj saradnji smo izborili nezavisnost, NATO članstvo , put ka EU, pa se kroz tu saradnju moramo izboriti za još jedan veliki cilj bez presedana u našoj istoriji– puna demokratizacija i političke promjene”, naveo je Krivokapić.

U pojedinim razgovorima na značajnim adresama koje je Krivokapić imao u Berlinu saopšteno je da je tehnička Vlada odgovarajući model za krizu kroz koju prolazi Crna Gora, posebno imajući u vidu da je sličan model već funkcionisao 2016. godine, i pri tom je istaknuto da te ciljeve opozicija treba da ostvaruje kroz rad Parlamenta.

Predsjednik SDP je tokom posjete Berlinu imao razgovore i sastanke i u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke.
 

Portal Analitika