Svijet

Bil Gejts stalno dijeli novac i ima ga sve više

Suosnivač Microsofta nedavno se pridružio osnivaču Amazona Jeffu Bezosu u ekskluzivnom klubu bogataša s više od sto milijardi američkih dolara. Kako mu to polazi za rukom kad je milijarde podijelio u dobrotvorne svrhe?
Bil Gejts stalno dijeli novac i ima ga sve više
Bussines Insider/TportalIzvor

Bill Gates je sa suprugom Melindom dosad podijelio 45,5 milijardi američkih dolara putem njihove fondacije i drugih donacija. Obavezao se podijeliti veći dio svog bogatstva i s ulagačem Warrenom Buffetom osnovao organizaciju Giving Plegde, koja i druge bogate ljude nastoji podstaći na isti korak.

Kad neko podijeli toliko novca, čini se kako će ga imati sve manje. Ali, Gates je 9,5 milijardi američkih dolara bogatiji nego prošle godine i, prema procjeni Bloomberg Billionaire Indexa, njegovo bogatstvo vrijedi više od 100 milijardi američkih dolara. Još 2014. godine ta procjena je iznosila 76 milijardi dolara. Kako je došlo do povećanja od 24 milijarde dolara?

Pa, za početak treba reći kako je to samo procjena. Vjerovatno samo Gates tačno zna koliko njegovo bogatstvo zaista vrijedi.

Brojnim njegovim ulaganjima upravlja kompanija Cascade Investment, koju vodi po tajanstvenosti poznat Michael Larson. Gates ima raznovrstan investicijski portfelj, u rasponu od velikih udjela u firmama izlistanim na berzama kapitala do nekretnina.

Ulaganja su se isplatila

Mimo toga fondacija Bill and Melinda Gates uložila je i u profitno usmjerene komapanije. Među njima je, na primejer, biotehnološka komapnija Liquidia Technologies u kojoj razvijaju lijekove personalizovane za korisnika. Ta je firma trenutno u pripremama za javnu ponudu dionica. Doduše, udio u toj kompaniji je u vlasništvu maloprije spomenute fondacije, pa ga ne treba računati pod Gatesovo lično bogatstvo.

Većina njegovog bogatstva više ne dolazi i od Microsofta, iako dionice diva iz Redmonda dobro stoje otkako je kormilo preuzeo Satya Nadella. Naime, Gates je tokom proteklih godina prodao većinu svog udjela u Microsoftu. Prije 15 godina imao je 1,1 milijardu dionica. Danas ih ima oko 103 miliona, što trenutno vrijedi oko 12 milijardi dolara. Zadnjih nekoliko godina nije prodavao ili kupovao nove dionice, a odrekao se i prava na njih za posao predsjednika kompanije, skupa s platom.

No, to ne znači kako mu Microsoft tu i tamo ne donese ponešto novca na druge načine. U aprilu 2017. Microsoft je kupio firmu Intentional Software, koju je osnovao bivši dugogodišnji Microsoftov inženjer Charles Simonyi, koji je radio na razvoju Excela i Worda. Gates je uložio novac u tu kompaniju, pa je dobio 60 miliona dolara kad ju je Microsoft preuzeo.

Portal Analitika