Društvo

Glavni grad će ustupiti zemljišta za izgradnju obrazovnih ustanova

Glavni grad će ustupiti zemljište za izgradnju obrazovnih ustanova, u korist djece, što je bila i dosadašnja dobra praksa, zaključeno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem. 
Glavni grad će ustupiti zemljišta za izgradnju obrazovnih ustanova
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkim projektima poput ozelenjavanja školskih dvorišta i komunalnog opremanja tih lokacija.

Svi planirani projekti u Glavnom gradu vrijedni su oko 40 miliona eura.

Prema riječima Šehovića, pred Ministarstvom je veliki investicioni ciklus u kome su planirane pripremne aktivnosti i gradnja više desetina objekata obrazovanja.

“Ti projekti se finansiraju na različite načine: od nacionalnog budžeta, do projekata koji će se jednim dijelom finansirati iz kreditnih linija sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i Evropskom investicionim bankom. Od toga, veliki dio je upravo u Glavnom gradu, sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak i razvoj djece koja odrastaju na teritoriji Podgorice”, dodao je on.

Dogovoreno je i da se nastavi identifikacija objekata u vlasništvu Glavnog grada, koji bi se mogli rekonstruisati i prilagoditi potrebama vrtića, u cilju rasterećenja predškolskih ustanova.

Šehović i Vuković su se saglasili da je neophodno nastaviti pripreme za projekat zajedničkog uređenja dvorišta škola i vrtića, te pretvaranja istih u parkove, tamo gdje je to moguće.

Dogovoreno je i formiranje tima koji će na dnevnoj osnovi komunicirati i operacioalizovati obaveze u vezi sa izgradnjom obrazovnih objekata.

Portal Analitika