Društvo

Konkurs za studiju idejnog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi raspisao je međunarodni Konkurs za studiju idejnog skulptorskog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću u Herceg Novom.
Konkurs za studiju idejnog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz opštine, na konkursu mogu učestvovati akademski vajari i ostala lica koja za to posjeduju adekvatnu stručnu kvalifikaciju, a koja private poziv ili preuzmu konkursni materijal, i koja u potpunosti prihvataju uslove konkursa.

“Cilj konkursa je izbor najbolje i najcjelishodnije studije idejnog skulptorskog rješenja spomen obilježja posvećenog Mirku Komnenoviću, te je u tom cilju potrebno putem reprezentativnog skulptorskog rješenja ostvariti dostojno sjećanje na jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti koja je doprinijela razvoju i napretku Herceg Novog”, navode u opštini.

Očekuje se da spomen-obilježje bude figuralno skulptorsko djelo koje će ostvariti skladnu skulptorsku vezu između specifičnosti lika i posebnosti karaktera Mirka Komnenovića.

“Takođe, potrebno je uvažiti izraz epohe u kojoj je Mirko Komnenović živio, a tačna lokacija i shodno njoj tip postamenta i uređenje prostora biće naknadno utvrđeni na osnovu odredbi Zakona o spomen obilježjima”, ističe se u saopštenju.

Konkurs je otvoren od 22.marta do 8.juna do 14 časova do kada je neophodno dostaviti konkursne radove ili ih poslati poštom.

Mirko Komnenović je rođen 21. septembra 1870. godine u Herceg Novom u staroj kapetanskoj porodici.

U periodu od 1930. do 1941, Komnenović je bio načelnik Opštine Herceg Novi i za to vrijeme dao značajan doprinos razvoju grada.

U navedenom periodu posebna pažnja je posvećivana izgradnji novih i održavanju postojećih puteva, uređenju vodovodne i električne mreže.

Za vrijeme njegovog mandata formirana je i  vatrogasna četa u Herceg Novom, izgrađena je željeznička stanica na Škveru.

Zaslužan je za otvaranje Učiteljske škole u Herceg Novom, kao i za poboljšanje uslova za rad u školi na Srbini (u navedenom periodu je nadograđen jedan sprat škole).

Nemjerljiv je Komnenovićev napor i angažman u obogaćivanju i uljepašavalju parka hotela Boka egzotičnim i rijetkim biljkama.

Mirko Komnenović se školovao u Tivtu, Mariboru i Švajcarskoj, govorio je italijanski, njemački, ruski i francuski jezik, imao poznanatdva širom Evrope, a za njegov rad i zasluige oslikovali su ga Rusija, Srbija, Francuska i Čehoslovačka.

Mirko i Olga Komnenović su ostavili veliku zadužbinu svom gradu. U njihovoj kući se danas nalazi Muzej grada Herceg Novog.

Podsjećamo, usvojenim Planom podizanja spomen obilježja u ovoj godini je planirano i postavljanje spomen obilježja Jeftu Gojkoviću, Zuku Džumhuru, kao i preimenovanje Risanske u Ulicu Elize Duković Lombardić.

Portal Analitika