Društvo

Usvojili informaciju o pristupanju Centru za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama

Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore Evropskom centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, a članstvo u Centru može pomoći u eliminisanju rizika koji su produkt hibridnih uticaja na demokratske procese u Crnoj Gori.
Foto: gov.me/B. Ćupić
Foto: gov.me/B. Ćupić
MinaIzvor

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, članstvo Crne Gore u Centru može doprinijeti i razvijanju otpornosti na negativne sajber, finansijske i energetske uticaje, kao i kampanje širenja dezinformacija i propagande.

„Centar promoviše suprotstavljanje hibridnim prijetnjama na strateškom nivou kroz istraživanje i obuku i ima za cilj stvaranje mreže eksperata za sveobuhvatnu bezbjednost“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Centar predstavlja značajnu podršku saradnji između Evropske unije (EU) i NATO-a, koji su saradnju u oblasti suprotstavljanja hibridnim prijetnjama istakli kao jedan od prioriteta zajedničkog djelovanja.

„Budući da je suprotstavljanje hibridnim prijetnjama jedan od prioriteta Vlade, ocijenjeno je da bi članstvo Crne Gore u Centru pomoglo u eliminisanju rizika koji su produkt hibridnih uticaja na demokratske procese u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su razmjena iskustava i najbolje prakse u okviru Centra, kao i podrška koju bi on pružio naporima Crne Gore u izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta višestruko korisni u suprotstavljanju tom bezbjednosnom izazovu.

Portal Analitika