Abiznis

Javni dug na kraju 2018. iznosio 3,27 milijardi eura

Ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3,27 milijardi eura ili 70,99 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP)., navodi se u izvještaju koji je danas usvojila Vlada Crne Gore.
Foto: gov.me/B. Ćupić
Foto: gov.me/B. Ćupić
Portal AnalitikaIzvor

"Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju 2018. godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug Crne Gore je iznosio 2.991,73 miliona eura ili 64,97 odsto procijenjenog BDP-a", saopšteno je iz Vlade.

Kako se navoidi, na sjednici Vlade je naglašeno da je Vlada vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala kako stabilnost javnih finansija, tako i uslove za snažan ekonomski rast, "što jasno pokazuje i nastavak pozitivnih trendova u ekonomiji u prva dva mjeseca tekuće godine".

"Najbolju potvrdu ovih ocjena predstavlja nedavno objavljeni Izvještaj agencije za kreditni rejting „Standard&Poors“ kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B".

Uredbom do većeg stepena sigurnosti u obezbjeđenju robe

Vlada je na današnjoj sjednici takođe donijela Uredbu o vrstama i načinu upotrebe carinskih obilježja, a novim rješenjem biće unaprijeđene procedure i poboljšan stepen sigurnosti u obezbjeđenju robe.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Uredbom je na inoviran način utvrđen veći izbor carinskih obilježja koja se upotrebljavaju u carinskim postupcima u različitim kategorijama robnog saobraćaja, što do sada nije bio slučaj.

„Novim rješenjima unaprijediće se procedure, poboljšaće se stepen sigurnosti u obezbjeđenju robe, što će pozitivno uticati na suzbijanje sive ekonomije i krijumčarenja, kao i bolju naplatu carinskih dažbina“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika