Politika

Presuda Karadžiću opomena da se ne mogu činiti djela protiv čovječnosti

Demokratska partija socijalista (DPS) pozdravila je danas odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za sudove u Hagu, kojom je lider bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina u BiH tokom 90-ih.
Presuda Karadžiću opomena da se ne mogu činiti djela protiv čovječnosti
Portal AnalitikaIzvor

„Podsjećamo da je crnogorski parlament 2009. godine, prvi u regionu, usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici u kojoj se osuđuje genocid počinjen 1995. godine, a deklaracijom se osuđuju i sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Time je Crna Gora potvrdila svoju poziciju regionalnog faktora stabilnosti i države koja je, uprkos svim izazovima, uspjela da sačuva mir i stabilnost, i da učvrsti multinacionalni i multivjerski sklad“, ističe se u saopštenju DPS-a.

Iz te partije navode da su Crna Gora i njeni pravosudni organi imali kontinuiranu, veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju s Haškim tribunalom od njegovog osnivanja. Ta saradnja je, kažu, nastavljena i sa Međunarodnim mehanizmom, što, podsjećaju, potvrđuje i nedavna posjeta glavnog tužioca Mehanizma, Serža Bramerca, Crnoj Gori.

„Tom prilikom Bramerc je pohvalio dodatno unaprijeđenu saradnju sa pravosudnim organima Crne Gore i ocjenio da će ona biti prihvaćena od strane međunarodnih partnera, što će se odraziti pozitivno i na pregovaračko poglavlje 23. DPS je u kontinuitetu podsticao i podržavao državne organe Crne Gore da daju puni doprinos i budu odgovoran partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa u radu Haškog tribunala kao međunarodnog instrumenta, kako bi se snažila borba protiv nekažnjivosti“, navode iz DPS-a.

Iz te partije kažu da su duboko svjesni da nikakva presuda za ratne zločine, pa ni ova Radovanu Karadžiću, ne može vratiti mir u domove onima kojima je neko nastradao ili biti satisfakcija za izgubljene živote i žrtve koje su bile posljedice dugogodišnjih ratova na području bivše Jugoslavije.

„Ipak, cijeneći dignitet i autoritet institucije koja je donijela presudu, vjerujemo da će ona barem djelimično ublažiti bol onima koji su izgubili najdraže, i biti opomena svima u budućnosti da ne mogu da čine djela protiv čovječnosti, koja ostavljaju trajne posljedice“, poručili su iz DPS-a.

Portal Analitika