Abiznis

Vlada da odbaci ponudu za kupovinu akcija Instituta u Igalu

Demokratski front (DF) je pozvao Vladu Crne Gore da odbaci ponudu crnogorsko-českog konzorcijuma za kupovinu državnih akcija Instituta Simo Milosević u Igalu, kao uvredljivo nisku i neprihvatljivu i na taj način zaštiti interese države Crne Gore.
Vlada da odbaci ponudu za kupovinu akcija Instituta u Igalu
Portal AnalitikaIzvor

“Ponuda od 10 miliona eura za 56.48 odsto akcija Instituta se ne može drugačije okarakterisati već kao pokušaj neviđene pljačke države Crne Gore, u koju se vlasnik “Olive” vrlo često zaklinje.  Ako se zna da Institut ima u vlasništvu 86.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, 1.600 kreveta i još 200.000 kvadratnih metara zemljišta “na pjenu od mora” lako je i laiku zaključiti o kakvoj ponižavajućoj ponudi se radi”, smatraju u DF-u.

Taj, kako kažu, pokušaj otimačine državne imovine, postaje dodatno sumnjiv kada se, kažu, „zna da se kao savjetnik ili posrednik u čitavom poslu pojavljuje i prva sestra Ana Đukanović, koja se u ovakvim transakcijama pojavljuje isključivo da štiti interese prve familije“.

“Uključivanje Ane Đukanović u ovu transakciju navodi na osnovanu sumnju da se kao tihi partneri u ovom poslu pojavljuju i braća Đukanović, kao i u svim sličnim velikim poslovima i investicijama u Crnoj Gori, o čemu ovih nedjelja i mjeseci svjedoči profesor Duško Knežević, kao nekadašnji privatni bankar Đukanovića”, navode iz DF-a.

Ocjenjuju da se politička pozadina te transakcije vidi i kroz odluku Vlade Srbije da bez tendera i pribavljanja drugih ponuda proda svoje akcije firmi Oliva Žarka Rakčevića i to po višestruko nižoj cijeni od realne tržišne vrijednosti.

“Imajući u vidu povezanost vlasnika preduzeća “Oliva” sa vlasnicima Vijesti i njima bliskim NVO, niko od ovih struktura javno ne reaguje niti kritikuje ovaj sumnjivi posao i pokušaj pljačke državne imovine. Čak ni MANS ne pokazuje interes za ovu transkaciju”,  ukazali su u DF-u.

Portal Analitika