Kultura

Književni konkurs za priču i esej na temu "Život i djelo Sv. Petra Cetinjskog"

Prije dvije decenije, tačnije u oktobru 1999. godine, poštovaoci života i djela Petra Prvog Petrovića Njegoša osnovali su humanitarnu Fondaciju „Sveti Petar Cetinjski“. Osnivači i prijatelji Fondacije su se svih proteklih godina angažovali na čuvanju autentičnih vrijednosti crnogorske duhovne i materijalne kulture, kao i na pomaganje svih disciplina savremenog stvaralaštva. Nekoliko godina su stipendirali mlade talente Crnogorskog jezika i književnosti, Istorije i Crkve, kao i likovnih i filmskih stvaralaca.
Književni konkurs za priču i esej na temu "Život i djelo Sv. Petra Cetinjskog"
Portal AnalitikaIzvor

S obziom da je Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“ iz objektivnih razloga prekinula praksu stipendiranja, a kao neprofitna kulturološka organizacija, opredijeljena da podstiče i svestrano pomaže stvaralačke programe i projekte, kao i projekte koji kritički vrednuju i afirmišu crnogorsko kulturno-istorijsko i moralno nasljeđe, sve u duhu misli i djela Petra Prvog Petrovića Njegoša, to u godini jubileja iako u oskudnim materijalnim uslovima, Fondacija želi da nastavi svoju misiju i raspisuje književni za priču i esej na temu „Život i djelo Sv. Petra Cetinjskog“.

Konkurs je namijenjen autorima uzrasta do 35 godina, a pravo ućešća imaju građani i državljani Crne Gore, crnogorske dijaspore i zainteresovani građani iz drugih zemalja. Za nagradu konkurišu samo priče i eseji na crnogorskom jeziku (kodifikovana jotovana varijanta), pod uslovom da rukopis nije prethodno objavljen. Priča može da ima do 12.000, a esej i do 18.000 karaktera.

Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre šalje se poštom u posebnoj koverti. Konkurs je javan i raspisuje se u crnogorskim štampanim i elektronskim medijima.  Radovi se šalju na adresu Fondacije : Novaka Miloševa br. 3 Podgorica, ili preko e-mail Fondacije: fondacijasv.p.c@gmail.com.

Krajnji rok za prijem radova je 1. septembar 2019 godine. Izbor najboljih radova biće objavljen na godišnjoj skupštini Fondacije 31.10.2019. godine.

Žiri za ocjenu prispjelih radova sastavljen od profesora jezika, književnosti, istorije, književne kritike i publicista dodijeliće tri novčane nagrade: Prva nagrada 1.200 , Druga nagrada 800, a Treća nagrada 600 eura.

Nagrađeni i drugi odabrani tekstovi biće objavljeni u dostojnom knjižnom izdanju i na sajtu Fondacije.

Portal Analitika