Politika

PEROVIĆ: Opoziciji rok do subote, spoljnopolitički kurs ostaje isti - do izbora

Jedan od vođa protesta 97.000 - Odupri se Džemal Perović, saopštio je da su opoziciji poslali Sporazum o budućnosti, a vlastima ultimatum još na prvom protestu. On je istakao da Vlada narodnog jedinstva neće mijenjati spoljnopolitički kurs - ali samo do izbora. Opoziciji je dat rok do subote da odgovori na zahtjeve, a Dušku Kneževiću je poručeno da ne prisvaja proteste.
PEROVIĆ: Opoziciji rok do subote, spoljnopolitički kurs ostaje isti - do izbora
Portal AnalitikaIzvor

„Ovaj sporazum je mapa puta, jedan način kako da se dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori  i kako da se to učini. Ne onako kako je zaprijetio premijer Marković prevratom, nego mirnom tranzicijom“, kazao je Perović.

Upravo klauzule, dodao je, koje su ovdje date garancija su da će u Crnoj Gori biti sačuvan mir i da će ta tranzicija biti mirna i bezbolna, ali i da će se krenuti odlučno prvi put nakon tridestogodišnje vladavine u reformu u smislu podjele vlasti i u smislu formiranja nezavisnih i autonomnih institucija koje će omogućiti poštovanje zakona.

“Sporazum o budućnosti biće upućen svim opozicionim poslanicima. Radi se o radnom materijalu koji treba da bude predmet opozicinih poslanika. U našem proglasu se jasno kaže zašto je formiran pokret “Odupri se” i zašto su se građani masovno odazvali. Suočeni smo da korupcijom i sistemom zarobljenih institucija koji je doveo do pogubnih posljedica“, naveo je Perović na presu.

Organizatori protesta Odupri se 97000 kažu da u Vladi građanskog jedinstva spoljnopolitički kurs Crne Gore ne bi bio doveden u pitanje, ali samo do, kako kažu, prvih slobodnih izbora za koje se zalažu.

To se odnosi i na pitanja o nezavisnosti Crne Gore, članstvu u NATO i EU, kao i priznanju Kosova.

"To će biti Vlada građanskog jedinstva sa veoma ograničenim mandatom. U tom periodu organizovaće se prvi slobodni izbori i neće se dirati ovaj pravac spoljnopolitičkog djelovanja države Crne Gore. Na narednim izborima, svaka ideologija, svaka politička grupacija na fer izborima neka se izbori, pa ako je većinska Crna Gora za svako od tih spornih pitanja neka izvole", rekao je on. 

Upitan zašto Pokret nema socijalne već političke zahtjeve, Perović je odgovorio da kada predsjednik novcem građana spasava banku svog brata i kada donosi zakon po kome je svako dužan da pomaže biznis njegovog sina, onda su zahtjevi zapravo socijalni.

"Zahtjevi su nastali u konsultacijama sa intelektualcima od integriteta", kazao je Perović.

U dokumentu se pojašnjava da bi prelazna vlada trebala da bude zasnovana na ,,paritetu“, odnosno da trećinu čine predstavnici vladajuće koalicije, trećinu predstavnici opozicije i trećinu ,,nestranačke ličnosti“, ali se ne napominje ko bi, i na koji način, delegirao vanpartijce u izvršnu vlast.

img-20190321-113330-1

Upitan da li vjeruje da će u Demokratskom frontu imati saveznika za borbu koju su započeli i da će oni pristati na zahtjeve pokreta, Perović je kazao da su od prvog protesta prisutni glasači i čelnici tog koalicionog saveza.

„Mi smo uvjereni da će oni mudro procijeniti jedinstvo građana koje je postignuto i koje se odvija na ulicama Podgorice već mjesec i po dana. Da će učiniti sve da jednistveni, u ovom redoslijedu koraka, izvedemo ovu mirnu tranziciju zajedno“, naveo je Perović.

img-20190321-113325

Oko tačke pet Sporazuma, za koju se spekulisalo da može biti kamen spoticanja dogovora sa opozicijom i koja se tiče spoljne politike Crne Gore, Perović je kazao da nema pregovora.

„ Spoljnopolitički kurs se neće mijenjati do izbora. Važno je građanima poslati poruku da smo mi garant stabilnost, a ne Milo Đukanović“, istakao je on.

Portal Analitika