Kultura

Ukradeno kamenje sa kanica prodaju u Italiji

Postoji objekat u koji je ugrađeno dosta kamena koji je kulturno dobro, znači ukraden je, ali to ne možemo dokazati, a ni uhvatiti počinioca na djelu. Imali smo slučajeva da naiđemo na gomilu kamena gdje se vidi da je riječ o dijelu kulturnog dobra, ali nemamo dokaz za to, jer vlasnik kaže da ga je kupio od preduzetnika koji se bavi tom djelatnošću - kaže Zoran Dragović
Ukradeno kamenje sa kanica prodaju u Italiji
PobjedaIzvor

Graditeljsko nasljeđe, stare serpentine na putu Kotor - Njeguši, poznatije pod nazivom kanice, koje su jedna od najvećih atrakcija za brojne turiste i izletnike koji posjećuju taj dio Crne Gore, godinama su na meti kradljivaca kojima se ne može ući u trag.

Na tom lokalitetu krade se fino tesani kamen iz parapeta – ogradnih zidova uz kolovoz. Taj vid devastacije poprima ozbiljne razmjere, o čemu svjedoče brojni razoreni i razgrađeni stari kameni parapeti. Administrativno, teritorija je opštine Cetinje, ali spada u neposrednu kontakt zonu Unesko zaštićenog područja Kotora.

NEBRIGA

Slična situacija je i na još nekoliko lokacija, poput Glavati na Prčanju, te puta Risan - Strp. Kamena ograda - parapet - koja krasi priobalni put u mjestu Glavati na Prčanju izgrađena je još u doba vladavi ne Austrougar ske. Sada je oronula i obrušena u more. Razlog tome su veliki talasi na toj dionici, nebri ga ustanova koje se bave za štitom graditeljskog nasljeđa, ali i godinama nekažnjene krađe fino obra đenog kamena.

Taj proces devastacije traje dugo, vjetar i morski talasi, ali i kradljivci čine svoje. Građani često upozo ravaju na propadanje parapeta i ukazuju na krađu kamena, ali taj problem je i dalje aktuelan.

Na Fejsbuk stranici ,,Lice Crne Gore“ ovih dana je objavljena fotografija načetog parapeta uz opasku autora: ,,Nastavak pljačke kamena od Kotora serpentinama do Krsca. Prvo udari kamion, pa za par dana razmrdani kamen se tovari i odnosi.“ Vršilac dužnosti načelnika Službe za inspekcijske poslove opštine Kotor, Zoran Dragović, kaže da su upoznati o situaciji na terenu, često obavljaju inspekcijske kontrole lokaliteta, ali da je problem što i kada imaju osumnjičenog počinioca, to ne mogu dokazati.

 - Ono što je u našoj nadležnosti odradimo, ali jako teško možemo prilikom inspekcijskog nadzora utvrditi počinioca. Jednostavno, ne možemo da nađemo lice koje bi nam dalo pokazatelj ili ukazalo na onog ko radi te stvari. Obično svi kažu krade se kamen, ali ne i ko ga krade. Građani misle da mi možemo da stražarimo tamo po cijeli dan, što je nemoguće. Pokušavamo da, ono što je domen naše nadležnosti, zaštitimo kulturmo nasljeđe, o svemu odmah obavijestimo Upravu za zaštitu kulturnih dobara, područno odjeljenje Kotor, kao i policiju s obzirom na to da je u pitanju krađa, ali nemamo počinioca - kaže Dragović.

KONTROLA

Prema njegovim saznanjima, kako kaže, bilo je slučajeva da se ukradeni kamen nosi i prodaje u Italiji za velike pare. - Postoji objekat u koji je ugrađeno dosta kamena koji je kulturno dobro, znači ukraden je, ali to ne možemo dokazati, a ni uhvatiti počinioca na djelu. Očigledno je da oni to pažljivo rade, biraju vrijeme i mjesto. Imali smo slučajeva da prilikom kontrole naiđemo na gomilu kamena za koji je očigledno da je dio kulturnog dobra, ali nemamo dokaz za to, jer vlasnik kaže da je kamen kupio od preduzetnika koji se bavi tom djelatnošću - kaže Dragović.

On dodaje da su na Prčanju takođe imali slučaj krađe velike količine kamena za koji takođe nijesu mogli utvrditi počinioca. Taj lokalitet, kaže Dragović, obilaze često, i najavljuje da će se ići u kontrolu narednih dana, kao i svake godine uoči početka turističke sezone. - Počećemo uskoro redovne kontrole radi otklanjanja nepravilnosti vezano za čišćenje, sređivanje, jer tuda prođe veliki broj turista ka Cetinju i Njegušima - kazao je Dragović.

Portal Analitika