Crna hronika

Lokalna vlast poziva institucije da slučaj rasvijetle do kraja

Pokušaji da se Berane predstave kao netolerantan i netrpeljiv grad opasni su i zlonamjerni, ocijenjeno je tokom posjete rukovodstva beranske opštine porodici Tomkić. Beranac Igor Tomkić pretučen je u ponedjeljak oko 17 sati u naselju Dolac, a ubrzo nakon toga policija je uhapsila napadače - M. R. i N. P. i tužilaštvo im je odredilo zadržavanje do 72 sata.
Lokalna vlast poziva institucije da slučaj rasvijetle do kraja
PobjedaIzvor

Podrška

Kako je saopšteno, Tomkiće su juče posjetili predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Marko Lalević, načelnik Službe za zajedničke poslove Danko Martinović i odbornik i predsjednik Mjesne zajednice Park Perica Labudović.

Navodi se da su predstavnici lokalne zajednice izrazili žaljenje zbog nemilog događaja, pružajući punu podršku porodici i iskazujući uvjerenje da se takvi i slični događaji ne smiju i neće dešavati nikome u tom gradu. U saopštenju ističu da je pitanje zašto predstavnici Uprave policije nijesu pružili zaštitu i podršku porodici ako su bili u saznanju da im se prijeti i na bilo koji način ugrožava normalan i bezbjedan život. - Smatramo nedopustivim bilo koji vid politizacije pomenutog slučaja, uz konstataciju da je to isključivo predmet rada policije, tužilaštva i sudova – piše u saopštenju.

Oni su pozvali nadležne da se napad do kraja ispita i počinioci, u skladu sa zakonom, adekvatno kazne, a da se porodici Tomkić dugoročno obezbijedi zaštita i bezbjednost u svakom pogledu.

 Napad na Tomkića juče je oštro osudio i Crnogorski pokret, uz poruku da će sačekati rezultate istrage, iako su ubijeđeni da je pozadina napada nacionalna pripadnost. Tomkić je na udaru huligana, kako je ispričao, duže vrijeme, a pomoć je tražio i od direktora Uprave policije Veselina Veljovića, kao i predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića.

Crnogorski Pokret

Reagujući na brutalan napad na Tomkića, iz Crnogorskog pokreta su saopštili da se Crna Gora nalazi u situaciji povišenih antagonizama, podsticanih neprimjerenim medijskim kampanjama, političkim i kampanjama putem društvenih mreža.

 - Ovo potonje posebno, jer postaje mjesto najprimitivnijih, najprljavijih iskaza mržnje prema drugima i drugosti. Crnogorski pokret uopšte nije iznenađen što se događaju stvari koje neodoljivo podsjećaju na devedesete prošlog stoljeća, kada su određene nacionalne i ideološke grupacije nepodnošljivo podsticale sve oblike mržnje i kvalifikovale ljude iz dobro poznatog repertoara tog vremena - poručili su oni. Kako navode, svi koji pribjegavaju medijskim i političkim receptima iz devedestih godina prošlog stoljeća, bez obzira kojoj su strani tada pripadali, moraju imati svijest da su odgovorni za svaki izliv mržnje i fizički nasrtaj na drugost, bilo da je politička ili nacionalna.

- Nesporno je da su političke podjele u crnogorskom društvu velike i preduboke. Samim tim treba biti vrlo oprezan u izboru sredstava političke borbe jer nijesu sva sredstva ni poželjna ni legitimna. Crna Gora nije dovršena država čije institucije funkcionišu besprijekorno. Institucije su onakve kakvi smo mi sami i više su odraz nas samih nego toga ko vrši vlast. Ali Crna Gora sigurno nije diktatura - poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Portal Analitika