Svijet

Glumac iz "Pirata sa Kariba" otišao u Siriju da ratuje protiv džihadista

Holivudski glumac Majkl Enrajt (55), poznat po ulozi u filmu "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje", otišao je u Siriju 2015. godine i pridružio se Kurdima u borbi protiv Islamske države.
Foto: You Tube/Screenshot
Foto: You Tube/Screenshot
Daily Mail/KurirIzvor

Međutim, sada se žali da već dvije godine ne može da se vrati u SAD gdje je živio, niti u Veliku Britaniju gdje je rođen.

Trenutno živi u Centralnoj Americi, a na internetu  je pokrenuo i kampanju "Vratite Majkla kući".

 
Siriju je napustio 2017. godine, a od tad a pokušava da se vrati kući. Kaže da se plaši povratka u Veliku Britaniju zato što bi moglo da mu se sudi za učešće na stranim ratištima.

"Kad sam prvi put odlazio iz Amerike, znao sam da postoji rizik da neću moći da se vratim, ali nešto me jako tjeralo da idem. U SAD sam došao sa 19 godina. Nisam imao radnog iskustva ni porodicu, ali to mi je postao dom. Jako volim Ameriku, želim da budem  tu", rekao je Majkl, koji je pokušao da uđe u SAD preko Meksika gdje su ga zadržali.

majklenrajtpiratisakaribaŠest nedjelja su ga držali jer je prekoračio dozvoljeno vrijeme sa američkom vizom, a potom su ga prebacili u Veliku Britaniju na ispitivanje.

Jedan službenik američkog Ministarstva unutrašnje bezbijednosti rekao mu  je da će dozvoliti ulazak u SAD ako im pomogne da uhvate "loše momke".

Potom se vratio u nazad u Siriju kako bi prikupio razne informacije za američke obavještajce. Čak je pomogao u ispitivanju ISIL-ovih zatvorenika i odao njihova imena. U novembru 2017. napustio je Siriju i od tad se bori za ulazak u SAD uprkos tome što im je prikupio razne podatke.

majklenrajttomkruzEnrajt se pojavio u nekoliko popularnih serija kao što su CSI, Red i zakon itd, a navodno, jedan filmski studio mu je ponudio da radi na filmu o kurdskim borcima.

Glumac kaže da je odlučio da se pridruži borbi protiv džihadista kad je čitao o silovanjima i ubistvima Jazida.


 

Portal Analitika