Društvo

Održana konferencija posvećena razvoju nauke

Značaj uloge i povezivanje nauke i društva, kao i značaj nauke u svakodnevnom životu, bile su neke od tema naučne konferencije Zauvijek radoznali – Naukom za budućnost, koja je okupila eminentne stručnjake iz Crne Gore, iz oblasti prirodnih nauka, kao i posjetioce iz medicinskog, akademskog, javnog i korporativnog sektora, a koju je organizovala vodeća naučna i tehnološka kompanija Merck.
Održana konferencija posvećena razvoju nauke
Portal AnalitikaIzvor

  

„Želimo da skrenemo pažnju na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Takođe, ovom konferencijom željeli smo da naglasimo ulogu koju naučnici igraju u širenju našeg shvatanja svijeta i da građane upoznamo sa razvojem nauke. Naša kompanija, koja obilježava veliki jubilej – 350 godina od osnivanja, posvećena je nauci, i okrenuta je budućnosti ispunjenoj inovacijama. Mi u Crnoj Gori neprekidno doprinosimo razvoju inovacija na polju kardiologije, endokrinologije, fertiliteta, onkologije i neurologije, koje omogućavaju ljudima da na vrijeme prepoznaju prve simptome mogućih oboljenja u navedenim oblastima i na vrijeme odreaguju,“ izjavila je gđa. Ina Bulat, direktorka kompanije Merck za Srbiju i Crnu Goru.

U okviru stručnog panela, pod nazivom „Naučne prekretnice u medicini i pogledi ka budućnosti“, prisutnima na konferenciji su se obratili: dr Maša Ždralević, rukovodilac centra za naučno – istraživački rad Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, doc. dr Zorica Potpara, rukovodilac studijskog programa Farmacija na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, dr Jevto Eraković, dr sci. med. Sreten Kavarić, prof. dr Vladimir Todorović, mr. sci. med. Nebojša Bulatović, prof. dr Filip Vukmirović i mr. sci. med. Tatjana Simić Motrenko. Konferenciju koja je održana u cilju predstavljanja naučnih prekretnica u medicini i doprinosa koji nauka pruža društvu u Crnoj Gori, pratilo je izvođenje hora Zvjezdice, sa numerama posvećenim očuvanju životne sredine, kao i izložba fotografija istorijata najstarije farmaceutske kompanije.

Neki od izuma kompanije Merck su tečni kristali koji se korsite za LCD ekrane, OLED tehnologija, savremene terapije za dijabetes, multiple sklerozu, poremećaj rada štitaste žljezde, liječenje steriliteta i mnoge druge. Merck učestvuje na brojnim naučnim projektima za budućnost nauke kao što su CRISPR tehnologija, automobili sa autonomnom vožnjom, 3D tehnologijima i mnogim drugim.

 

Portal Analitika