Društvo

Veselin Veljović nije plagirao magistarski

Magistarski rad „Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu“ autora Veselina Veljovića (direktora Uprave policije) sadrži sve elemente originalnog i samostalnog naučnog rada, odnosno ispunjava standarde magistarskog rada koji daje određeni doprinos nauci međunarodnog javnog prava.
Veselin Veljović nije plagirao magistarski
PobjedaIzvor

To je navedeno u izvještaju komisije koju je formiralo Vijeće Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, zato što je rad odbranjen u ovoj ustanovi, a nakon što je u decembru prošle godine Centar za građansko obrazovanje zatražio od UCG da ispita autentičnost Veljovićevog rada. Ekspertskom komisijom predsjedavao je Stanko Bejatović, a članovi su Enes Hašić i Ljubinko Mitrović.

 - Autor je u radu na sistematičan način analizirao koncepte međunarodnog priznanja države iskazujući samostalnost i objektivnost prilikom izrade rada. Rezultati istraživanja su jasno i logično prikazani, interpretacija ubjedljiva i potkrijepljena dokazima. Sa aspekta pravne teorije i prakse značaj magistarskog rada se ogleda u proširivanju postojećih saznanja i pružanju novih koja će doprinijeti rješavanju teorijskih i praktičnih problema međunarodnog priznanja države - navedeno je u izvještaju.

Kako su pojasnili, na osnovu analize magistarskog rada, drugih relevantnih publikacija iz ove oblasti, kao i primjenom metoda za detekciju plagijata - licenciranog softvera i Thenticate koji je pokazao da ne postoje elementi koji se mogu tumačiti kao plagijat, utvrđeno je da u kvalitativnom i kvantitativnom smislu ovaj rad ispunjava standarde magistarskog.

 - Rad je baziran na podacima iz literature („qualitative thesis“) kao i podacima prikupljenim posebno za ovaj istraživački projekat („quantitative thesis“). Magistarski rad je napisan u skladu sa standardima korektnog citiranja i akademskog pisanja. Korišćen je kombinovani model citiranja i referenciranja. Literatura je citirana standardizovanom metodom prikazivanja izvora informacija i ideja koje se koriste u pisanju magistarskog rada na način koji identifikuje njihove izvore - naveli su oni.

Uočene su, kako su ocijenili, neznatne tehničke greške koje ne utiču na kvalitet rada.

 - Jedini izuzetak su opštepoznate informacije koje svako ko se bavi naznačenom oblasti jasno razumije i nije potrebno dodatno pojašnjenje. Podatak o citiranoj referenci u radu se pojavljuje obavezno dva puta. Prvi put u tekstu rada, a drugi put u popisu korišćene literature. Izvori su citirani egzaktno i jednoobrazno - istaknuto je u dokumentu.

Riječ je, navode oni, o originalnim rezultatima istraživanja, naročito u dijelu rada u kojem autor obrađuje obnovu nezavisnosti i priznanje države Crne Gore, baziranom na jasno izloženim činjenicama.

 - Originalnost rada se ogleda i u tome što je kreiran kao glavni i primarni izvor naučnih informacija i novih saznanja u predmetnoj naučnoj oblasti. Osnovni naučni doprinos rada je u sistematizaciji postojećih saznanja u oblasti teorije i prakse priznanja država u međunarodnom javnom pravu. Magistarski rad ima i praktičan doprinos budući da iz dobijenih rezultata istraživanja proizilaze konkretne preporuke za unapređenje prakse međunarodnog priznanja države - ocijenili su oni.

Vijeće Pravnog fakulteta je na sjednici 14-15. februara usvojilo ovaj izvještaj ekspertske komisije, a senatori će se o ovom dokumentu izjasniti na sjednici u četvrtak.

Portal Analitika