Svijet

Premijerka prisustvuje ukopu žrtava terorističkog napada


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern prisustvovat će zajedničkoj sahrani žrtava terorističkog napada u gradiću Krajstčerč (Christchurch).

Premijerka prisustvuje ukopu žrtava terorističkog napada
N1 BiH, New Zealand Prime Minister's Office/Handout via REUTERSIzvor

Prilikom posjete, najavila je kako će posjetiti i bolnicu u kojoj su smješteni ranjenici kako bi razgovarala s njima i sa službenicima hitne pomoći koji su pomagali ranjenima nakon napada.

"Ponovo ću se susresti sa doktorima i policajcima. Planiram i da se nađem sa porodicama stradalih, imajući u vidu da prema običaju oni sada primaju goste koji im izražavaju saučešće i pripremaju sahranu najmilijih. Molim i ostale građane Novog Zelanda da pokažu razumijevanje prema njima" kazala je danas premijerka Ardern.

Prethodnog dana premijerka Novog Zelanda parlamentarce je pozdravila sa "selam alejkum" i izjavila da nikada neće izgovoriti ime napadača iz Krajstčerča (Christchurcha) jer je svojim terorističkim činom želio da postane poznat.

"Zato me nikada nećete čuti da spominjem njegovo ime", rekla je Ardern, koja je vanrednu sjednicu parlamenta otvorila pozdravom na arapskom "selam alejkum".

Premijerka je rekla da će se napadaču, za koga je rekla da je "terorista, kriminalac i ekstremista", suditi po najstrožim zakonima.

 

dzesinda-ardern

 

U terorističkom napadu koji se dogodio u petak, terorista Brenton Tarrant je u svom krvavom pohodu ubio 50 muslimana u dvije džamije dok je njih četrdesetak ranjeno.

 

 

Portal Analitika