Društvo

Todorović: Tumor se ne napada, već se ojačava organizam

"Invidualizacija je primarni cilj onkologije danas, jer danas ne primaju svi pacijenti jednaku terapiju, nego u odnosu na tumor koji imaju, kao i njihovih ličnih i genetskih karakteristika. Sva istraživanja su danas u tom polju, ne da se napada tumor nego da se ojača organizam, da se produži život toliko dugo kao nikada do sada. Imamo najbolje rezultate u onkologiji. Nije samo pitanje onkologije, nego drugih grana, a cilj da se povežu nauka i klinika", naveo je Vladimir Todorović .
Todorović: Tumor se ne napada, već se ojačava organizam
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Dodao je da je klinika bez nauke rutinska stvar, a nauka vodi naprijed i daje nova rješenja.

"Ono što je bitno jeste da su pacijenti kod nas posebno značajni i svako je individualno liječen", istakao je Todorović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković je naveo da primjenom ljekova imamo mogućnost da započnemo što raniju terapiju i omogućimo što kvalitetniji život pacijenata.

erakovic

“Pacijenti oboljeli od multipla skleroze imaju bolju mogućnost liječenja, nego sve zemlje u regionu i više nego dosta evropskih zemalja.Sa ponosom ističemo da imamo više mogućnosti liječenja pacijenata, ali je veoma važno što ranije postaviti dijagnozu i započeti terapiju”, istakao je Eraković.

Direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, Darko Petrušić je naveo da je razvoj hemije u svim oblastima  evidentan.

"To je dokazano sa primjenom u farmaciji. Kao što znate sada se radi na najmodernijim tehnologijama, tako da je to još jedna šansa da  pokušamo da ostvarimo koolaboraciju na tom naučnom niovu i da iskoristimo njihova znanja", naveo je Petrušić.

Značaj uloge i povezivanje nauke i društva, kao i značaj nauke u savremenom životu, bile su neke od tema naučne konferencije Zauvijek radoznali –Naukom za budućnost, koja je okupila stručnjake iz Crne Gore, iz oblasti prirodnih nauka, kao i posjetioce iz medicinskog, akademskog, javnog i korporativnog sektora, a koju je organizovala vodeća naučna i tehnološka kompanija Merck.

Neki od izuma kompanije su tečni kristali koji se koriste za LCD ekrane, OLED tehnologija, savremene terapije za dijabetes, multipla sklerozu, poremećaj rada štitaste žlijezde, liječenje steriliteta i mnoge druge.

 

Portal Analitika