Društvo

Ministarstvo odbrane: U toku oglas za kadete

U toku je oglas koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 14. marta za izbor kadeta/kadetkinja za obrazovanje na vojnim akademijama u Republici Italiji i Republici Austriji, počev od studijske 2019/20. godine.
Terezijanska akademija Kopnene vojske u Austriji
Terezijanska akademija Kopnene vojske u Austriji
Portal AnalitikaIzvor

Prvi put se na spisku našla i Terezijanska akademija Kopnene vojske u Bečkom Novom Mjestu, za koju se traži dvoje kandidata čije će školovanje finansirati crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Ovo je rezultat izuzetno uspješne bilateralne saradnje dvije zemlje.

Oglas je raspisan i za dvoje kadeta za vojne akademije u Italiji – jednog za Vazduhoplovnu vojnu akademiji u Pocuoliju, smjer pilot i jednog za smjer pomorstva na Pomorskoj vojnoj akademiji u Livornu.

Obrazovanje na pomenutim akademijama traje pet godina. Kandidati ne mogu biti mlađi od 18 niti stariji od 21 godinu.

Za kandidate koji ispunjavaju opšte i posebne uslove, Ministarstvo odbrane će organizovati provjeru zdravstvene i fizičke sposobnosti, testiranje iz engleskog jezika, bezbjednosnu provjeru i intervju. Za kandidate koji se prijave za austrijsku vojnu akademiju biće organizovana provjera znanja njemačkog jezika, dok će za kandidate koji su se prijavili za italijanske vojne akademije biti organizovana provjera znanja italijanskog jezika. Prije provjera fizičke sposobnosti, kandidati će biti upućeni u Zdravstveni centar bezbjednosnih snaga u Podgorici, radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti.

Početkom obrazovanja na vojnim akademijama, izabrani kandidati stiču zvanje kadeta, a po završetku obrazovanja primaju se u službu u Vojsku Crne Gore, bez javnog oglasa, u početnom činu oficira.

Javni oglas otvoren je 15 dana. Prijavna dokumentacija se šalje na adresu - Ministarstvo odbrane, Direktorat za ljudske resurse, Ulica Jovana Tomaševića br. 29, Podgorica, sa naznakom „Za javni oglas za obrazovanje na vojnim akademijama“.

 

 

Portal Analitika