Abiznis

Isplovio ,,Muzafer“ sa 5.000 tona grita

- Brod ,,Muzafer bej“ sa oko 5.000 tona grita isplovio je juče iz nekadašnjeg brodogradilišta Bijela. Njegovo odredište je Španija gdje će biti lagerovan na deponiji specijalno namijenjenoj i opremljenoj za takve vrste materijala. 
Isplovio ,,Muzafer“ sa 5.000 tona grita
Nova PobjedaIzvor

Sljedeći, od ukupno 20 brodova, u Bijeloj se očekuje u prvoj sedmici aprila i na njega će biti ukrcana veća količina otpada. 

UGOVOR 

Odvoženje grita iz Bijele koji je decenijama deponovan u krugu brodogradilišta radi se u okviru projekta remedijacije tla koji je povjeren francuskoj kompaniji Valgo. Planirano je da brodogradilište bude očišćeno do polovine marta 2020. godine. U okviru projekta biće tretirano 150.000 tona otpada nastalog od pjeskarenja brodova i zagađenog zemljišta, na površini od 1,7 hektara.

 Valgo je zadužen za prvu fazu remedijacije tla uz upravljanje i tretiranje primarnih izvora zagađenja, a posao je vrijedan skoro 23 miliona eura. Proces remedijacije, kako je ranije saopšteno, biće okončan u martu 2020. godine.

 PROJEKAT 

Brodogradilište je jedna od pet crnih ekoloških tačaka čija sanacija se finansira kreditom Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura. Riječ je projektu „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ kojim su obuhvaćeni i flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima, deponija pepela i šljake Maljevac u Pljevljima i bazeni crvenog mulja u Kombinatu aluminijuma u Podgorici.
 

Portal Analitika