Abiznis

NLB: Podacima upravljamo prema važećim zakonima

NLB je reagovala na tekst koji je objavljen 13. marta pod nazivom „Front tuži Pobjedu i NLB“, navodeći da banka poštuje sve propise i da su podaci klijenata bezbjedni.
NLB: Podacima upravljamo prema važećim zakonima
Nova PobjedaIzvor

- NLB banka nije dostavila podatke dnevnom listu „Pobjeda“ koji su objavljeni u petak 15. marta, u tekstu „Navalica eura i dolara u 2016. i 2018. godini“ i svi podaci klijenata banke su bezbjedni, jer banka poštuje sve propise koji su definisani zakonima koji definišu oblast zaštite podataka o ličnosti – navodi se u reagovanju NLB. 

Banka se, kako su objasnili, prilikom upravljanja podacima klijenata pridržava svih normi važećih zakona o bankama i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i shodno tome prema članu 85. stav 1. Zakona o bankama podatke o klijentima čini dostupnim kada to traži nadležni pravosudni organ. 

- Interne procedure NLB banke i Kodeks ponašanja, koji su dužni poštovati svi zaposleni u banci, uvažavaju i obezbjeđuju poštovanje svih zakona države Crne Gore, uključujući Zakon o bankama i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i najboljih poslovnih praksi u međunarodnom bankarskom poslovanju. NLB će, kako poručuju, preduzeti neophodne mjere pred nadležnim državnim organima kako bi se utvrdila odgovornost za neovlašćenu obradu ličnih podataka, što je suprotno važećim propisima definisanim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Krivičnim zakonikom. 

- Banka će u tom procesu staviti na rapolaganje državnim organima svoje resurse i podatke koje posjeduje radi obezbjeđivanja poštovanja zakona iz ove oblasti, zaštite interesa svojih klijenata i društva u cjelini, a kao odgovorna kompanija koja uspješno posluje u Crnoj Gori - piše u reagovanju NLB.
 

Portal Analitika