Politika

Zapadni Balkan još nije blizu ispunjenja kriterijuma za EU

Vladavina prava je kičma demokratije i bez ispunjenja reformi u ovoj oblasti nema govora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, zaključeno je na javnoj raspravi: „Vladavina prava u procesu pristupanja“ koja je juče održana u Evropskom parlamentu, u Briselu.
Zapadni Balkan još nije blizu ispunjenja kriterijuma za EU
Nova PobjedaIzvor

Kristijan Danijelson, generalni direktor Direktorata za susjedstvo i politiku proširenje u Evropskoj komisiji, kazao je da u zemljama Zapadnog Balkana postoji volja za stvaranjem prosperitetnih zemalja, u kojima je zastupljena vladavina prava, gdje je korupcija iskorijenjena, a institucije nezavisne. 

- I budimo iskreni, progres je napravljen, ali još uvijek nijedna od zemalja regiona nije blizu ispunjavanja ovih zahtjeva i žao nam je što vidimo stagnaciju u ovim oblastima, rekao je Danijelson na javnoj raspravi o vladavini prava na Zapadnom Balkanu. Poručio je da su vrata EU otvorena za nove članice, ali da ulazak u Uniju nije kockanje.

 - Neophodne su reforme kod naših partnera na Zapadnom Balkanu, što znači teška reforma u oblasti vladavine prava, ekonomske reforme, ali i pomirenje, naveo je Danijelson. Havijer Kouso Permuj, potpredsjednik odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, kazao je da su Crna Gora i Srbija jedine zemlje kandidati koji već pregovaraju sa EU, dok se, kako kaže, Albanija i Sjeverna Makedonija nadaju da će uskoro otpočeti pregovore.

 -Na osnovu naših monitoringa, mi primjećujemo čak i nazadovanje u oblasti vladavine prava, čak i u zemljama predvodnicama, Crnoj Gori i Srbiji, a generalna ocjena, kada je u pitanju vladavina prava na Zapadnom Balkanu i Turskoj je zabrinjavajuća, rekao je poslanik EP. Predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan kazao je da je vladavina prava kičma demokratije i jedna od najvažnijih oblasti u procesu pregovaranja. 

- To je baza za članstvo u EU i važno je da naše partnere na Zapadnom Balkanu stalno podsjećamo na to. Pitanje vladavine prava treba da bude u potpunosti implementirano, ne da bi se zadovoljio Brisel, već zbog dobrobiti vaših građana, rekao je Kukan. Dodaje da bez opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava, i bez pomaka u poglavljima 23 i 24, dalji progres prema EU neće biti moguć.

Kukan: Balkan nazaduje

Iako nije želio da se bavi svakom zemljom pojedinačno, Kukan je kazao da generalno vidi znake nazadovanja na Zapadnom Balkanu. 

- Vidimo znake nazadovanja, posebno u nekim aspektima demokratskog upravljanja i vladavini prava na Zapadnom Balkanu. Poglavlja 23 i 24 predstavljaju suštinu pregovaračkog procesa, uključujući sve kriterijume koji određuju ko je i pod kojima uslovima spreman da postane dio EU. Bez jasnog napretka u ovim oblastima nema napretka, nadam se da je ovo jasna poruka za sve na Zapadnom Balkanu, rekao je Kukan.
 

Portal Analitika