Društvo

Husein-pašina džamija u Pljevljima obilježava 450 godina postojanja

Husein-pašina džamija u Pljevljima, jedan od najljepših objekata islamske kulture na ovim prostorima, ove godine obilježava 450 godina postojanja.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
PobjedaIzvor

Davne hiljadu petsto i neke, visoki službenik Otomanskog carstva Husein-paša Boljanjić, kao dug zavičaju odlučio je da izgradi džamiju. Gradnja je završena 1569. godine i do danas, sa svojim minaretom koji spada među najviše na Balkanu, ostala jedan od prepoznatljivih simbola grada. Obilježavanje jubileja planirano je za jun mjesec i u pljevaljskom odboru Islamske zajednice uveliko teku pripreme.

ZNAČAJAN JUBILEJ

-Proslava je velika obaveza odbora Islamske zajednice. Moram istaći da ne bismo mogli da propratimo organizaciju da nije bilo pomoći predsjednika opštine, Mešihata Islamske zajednice na čelu sa reisom, kao i drugih pojedinaca koji su pomogli oko organizacije – kazao je Muriz Muslić, predsjednik pljevaljskog odbora Islamske zajednice.

U okviru proslave značajnog jubileja, kako je naglasio, biće organizovan naučni skup na kojem će o džamiji i Huseinpaši Boljanjiću govoriti dvadesetak eminentnih istoričara. Takođe, planirano je veče ilahija i kasida, kao i izložba posvećenu rukopisnom Kuranu iz 16. vijeka, jednom od najljepših djela islamske kaligrafije.

KULTURNO DOBRO

Prema riječima glavnog imama Husein pašine džamije Samira ef. Kadribašića, i za grad Pljevlja može se reći da proslavlja 450 godina svog postojanja, jer džamija je bila jedan od prvih objekata koji je tu izgrađen.

1803huseinpasinadzamija1

-To je jedno od onih zdanja od kojih je počeo dalji razvoj grada, a koje je bilo i ostalo reprezent Pljevalja u regionu i šire – kazao je imam Kadribašić.

Od 1961. godine džamija nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore kao kulturno dobro prvog reda i uvrštena je u kulturnu ponudu naše zemlje. Urađeni su veoma zahtjevni radovi na njenoj sanaciji, a izgradnjom zida oko dvorišta vraćen joj je autentičan izgled.

-Džamija je danas zadržala funkciju koju je imala i prije 450 godina, a to je funkcija reprezenta ne samo islamske kulture, već i onoga sa čim Pljevlja i Crna Gora mogu da se ponose: jedinstva, međusobne ljubavi i saosjećanja. Džamija danas najviše služi u svrhu vjerskih obreda. Međutim, sa ovim jubilejom pokušaćemo da pošaljemo poruku da džamija nije samo izgrađena za tu namjenu, te da je ona u stvari centar zbivanja, ne samo u islamskoj zajednici, već možemo reći i u gradu. To je objekat kojim počinje svakodnevni život muslimana i završava se jedan dnevni ciklus – naglasio je imam Kadribašić.

IZVORNI OBLIK

Husein- pašina džamija podignuta je po planovima neimara Hajrudina koji je gradio i čuveni mostarski Stari most.

-Husein pašina džamija jedina je tog tipa i stila izgradnje na ovom prostoru. Građena je kao reprezentativni objekat islamske arhitekture tog vremena. Džamija koja je sama po sebi monumentalna i predstavlja objekat koji bi trebalo da služiti kao centralni vjerski objekat ne samo u gradu, već i u ovom regionu sjeverne Crne Gore imala je za cilj da označi početak razvoja jednog grada – napomenuo je imam Kadribašić.

Husein-pašina džamija je kvadratne osnove. Iznad ulaza je trijem koji drže četiri mermerna stuba i natkriven je sa tri velike kupole. Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, a kupola je bogato dekorisana arabeskama. Zidovi su kameni. U enterijeru je šestougaoni mihrab, ukrašen geometrijskim motivima, a izdvajaju se i četiri bogato ukrašene polukupole u uglovima. Džamija je sačuvana u gotovo izvornom obliku.

Portal Analitika