Politika

Vukadinović: Iluzija je da do promjene vlasti može doći van institucija

Cilj protesta  Odupri se 97.000  trebalo bi da bude stvaranje uslova za formiranje tehničke vlade i održavanje fer i transparentnih izbora, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović i ističe da je iluzija da do promjene vlasti može doći van institucija.
Vukadinović: Iluzija je da do promjene vlasti može doći van institucija
TanjugIzvor

Nakon sinoćnjeg petog protesta u Podgorici, Vukadinović u izjavi Tanjugu kaže da su demonstranti u startu postavili maksimalističke zahtjeve da najviši državnici do 15. marta podnesu ostavke i da se sada postavlja opravdano pitanje šta uraditi sledeće, budući da vlast ističe da ne ide nikud .

Veoma je opasno u početku ići sa maksimalističkim zahtjevima jer se protesti, nakon što ti zahtjevi nisu ispunjeni, mogu urušiti sami od sebe. Ne mora da ih ruši vlada, režim, aparati prinude, već se sami ruše, energija počinje da se tanji i kruni po obodima, navodi Vukadinović.

Kaže da su protesti iz subote u subotu sve masovniji, ali da veći broj ljudi ne znači da će vlast odustati.

Sigurno je da niko od aktuelnih političkih elita ili vladajućih lidera neće dobrovoljno odstupiti jer to traže protestanti, ali uigrana i dobro oragnizovana akcija, sadejstvo protestanata i opozicije, može dovesti do stvaranja uslova za formiranje tehničke vlade i fer izbore, rekao je on.

Vukadinović zato ističe da građani na protestima i opozicija u parlamentu, gdje joj je mesto, u sadejstvu mogu da dovedu do toga da se sa vladajućom elitom, uz učešće međunarodne zajednice, EU i stranih ambasada, dogovori formiranje tehniccke vlade koja će omogućiti fer izbore.

Opozicija, prema njegovom mišljenju, nikako ne treba da djeluje na protestima, već u parlamentu, jer za građanske proteste nije dobro učešće politike, koje brzo dovodi do zloupotreba.  

Bojkot pred parlamentom neće dovesti do promjena, nije ovo vreme prije dvadesetak godina, nema te energije koja bi izvela promjenu, ona je uludo potrošena proteklih godina. Van institucija nema promjena, ne treba graditi te iluzije, rekao je on.
 

Portal Analitika