Svijet

"SAD htjele da bombarduju SRJ po svaku cijenu"

Bivši francuski major Pjer Anri Binel izjavio je da su Amerikanci željeli da bombarduju SR Jugoslaviju po svaku cijenu.
"SAD htjele da bombarduju SRJ po svaku cijenu"
NovostiIzvor

Binel je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim djelovanjem doprinio odgađanju bombardovanja SRJ 1999. godine

Prije dvije decenije je Binel svojoj "srpskoj vezi", generalu Vojske SRJ Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spriječi bombardovanje.

Binel je za današnje "Večernje novosti" na pitanje da li je NATO zbog njegove akcije odgodio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998, izjavio da je početak bombardovanja odgođen iz više razloga. 

"Prije svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Poslije je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu", obrazložio je Binel. 

Kako dodaje, NATO je prvobitno mislo da će se cijela akcija završiti mnogo ranije i da su u Alijansi mislili da će sve biti završeno za mjesec dana. 

Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. 

Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proljeće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.
 

Portal Analitika