Region

Tahiri optužio Vučića da je nalogodavac ubistva Ivanovića

Ministar pravde Kosova Abdeljard Tahiri izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za davanje naloga za ubistvo predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Prema njemu, odbrana koju srpski predsjednik daje glavnom osumnjičenom za ubistvo Ivanovića dovodi do zaključka da je Vučić naredio ubistvo.
Foto: N1
Foto: N1
N1Izvor

"Naši zahtjevi srpskim vlastima za pravnu saradnju u slučaju Ivanović su zastali u trenutku kada su osnovane sumnje ukazale da je Milan Radoičić glavni osumnjičeni za smrtonosni atentat koji je državljanina i političara Republike Kosovo Olivera Ivanovića koštao života", napisao je Tahiri na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, umjesto saradnje i izvođenja pred lice pravde glavnog osumnjičenog, on je od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića amnestiran.

"Nema ni jednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoje odnosi nalogodavca i izvršioca", smatra Tahiri.

On je dao garancije građanima Kosova, posebno Srbima, da će institucije Kosova raditi dok se krivac za ovo ubistvo ne izvede opred lice pravde.

Iste optužbe protiv predsjednika Srbije iznio je i zamjenik premijera i zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, koji je za portal gazetaexpress.com rekao da je Beograd mjesto okupljanja onih koji stoje iza ubistva Ivanovića.

“Srbija je odgovorna za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića. Politički nalogodavci u Beogradu glavnog osumnjičenog Milana Radoičića ne samo da brane obezbjeđujući mu sklonište, već i ometaju rasvjetljavanje ovog kriminalnog akta putem kleveta i propagande“, kazao je Hodžaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je glavni osumnjičeni za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića Milan Radoičić i da je ubistvo izvršeno po nalogu vlasti u Beogradu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da je sve sigurniji da sadašnje vlasti u Prištini direktno stoje iza ubistva Olivera Ivanovića i da očekuje da će istražni organi Srbije uskoro biti u prilici da pruže više podataka o tom slučaju.

Portal Analitika