Kultura

Krečenje se isplatilo

Najveća zvijezda epizode bio je Miha The Man. Mišo Obradović jedan je od najboljih glumaca kojim se može pohvaliti crnogorski sitkom, ali njegov talenat nikako nije mogao da dođe do izražaja u prvoj sezoni
Krečenje se isplatilo
Objektiv/PobjedaIzvor

Najbolji komentar o startu druge sezone sitkoma „Dojč caffe“ dao je jedan od njegovih likova u premijernoj epizodi. U trenutku kada ulazi na vrata kafane, striko Golub (Branimir Popović) baca pogled na svježe okrečene zidove i novi šank i pohvaljuje bratanića Simona Separea (Dušan Kovačević). Kaže, neka ste ovo sredili i okrečili – nije više histerično kao nekada.
I zaista, „krečenje“, pod kojim podrazumijevamo iskusniju režiju (novi član ekipe Miloš Radunović), svedeniju scenografiju (Stanislav Nikičević), britkiju glumu i ispoliraniji scenario (Stefan Bošković) - i te kako se isplatilo. 

Frka, frka
Epizoda „Odijelo čini čovjeka“ donijela je momente za pamćenje zbog kojih stičete utisak da će i preostalih 15 nastavaka druge instalacije biti vrijedni toga da se narednih subota, u 20:05 sati nacrtate ispred televizora i odaberete kanal RTCG 1.
Priča o Simonu i Mihi The Manu (Mišo Obradović) nastavlja se bez Dača Rukole (Zoran Vujović). Epizoda počinje sa Malim (Vule Marković) koji čita Dačovo pismo u kom obavještava drugove i bivše poslovne partnere da je morao da nestane iz zemlje sa familijom zato što su mu tatu uhvatili u malverzacijama.
Dačovo ispadanje iz posla automatski stvara frku. Simon i Miha su dužni na sve strane, a moler psihopata (Edo Abdović) sigurno neće imati razumijevanja ako krenu da se vade na nestanak trećeg gazde koji to više nije. Naravno, prva osoba na SOS spisku za punjenje kafanskog budžeta je Simonov striko Golub. To dovodi Simona, Malog i Mihu pravo u Vladu, gdje saznajemo za postojanje firme „Prijestiž DOO“ (ha!) i kapiramo pravo značenje naziva epizode „Odijelo čini čovjeka“. 

Zvijezde večeri
Najveća zvijezda epizode i junak u odijelu, prvo ljubičastom, pa nekom koje se najbolje može opisati kao „ministarsko“ – jeste Miha The Man. Mišo Obradović jedan je od najboljih glumaca kojim se mogao pohvaliti „Dojč caffe“, ali njegov talenat nikako nije mogao da dođe do izražaja u prvoj sezoni. 
U premijeri druge, bilo mu je dovoljno samo nekoliko minuta pod reflektorima da pokida performansom u kom su spojeni i politički govor, i igra riječi o Titu, i „Ja imam nekog a ti si sam, ja s tobom ceo život reskiram“, i Karate Kid „vježba“ krunisana vatrometom i čoporativnim bježanjem iz zgrade Vlade.
Na drugom mjestu, ništa manje ubjedljiv iako je imao manju minutažu, Aleksandar Saša Radović u ulozi popa koji prvo osveštava „Prijestiž DOO“ svečanost, a potom obija Golubov sef i poteže pištolj na Simona. Ne znamo za vas, ali epizode face poput ove ako nijesu srce, onda su duša sitkoma.

Spuštena lopta
Mnogo bolji nego u brucoškoj sezoni su i ostali članovi glumačke ekipe sa Kovačevićem na čelu. Boškovićev scenario i dalje ima kiks momenata, na primjer, kad Golub uhvati Malog pod suknjom svoje ljubavnice sekretarice i dobije objašnjenje: „Tražim nešto po podu, ispalo mi je 10 centi“ - ali je i mnogo šarmantniji i provokativniji nego ranije, od pominjanja S. Č. do ubacivanja popularnog „nekontrolisanog j“ u naziv Golubove firme.
Da li je mnogo ubjedljiviji tekst razlog zbog kog „Dojč caffe“ sada može da nam proda svoju priču? Ili je riječ o boljem režiserskom radu sa glumcima, cjelokupnom vizuelnom „spuštanju lopte“ zbog kog scenografija i kostimi više ne odvraćaju pažnju od glumaca i teksta ili sve od navedenog? 
Odlučite sami. Jedno je sigurno, za razliku od prošle sezone, cijela ekipa sada mnogo bolje izvlači potencijal iz jedne tipične crnogorske satirične stvarnosti oko koje se vrti „Dojč“. I vrijedi se radovati narednoj epizodi u kojoj će, sticajem nekih vjerovatno opet nesretno-novčanih okolnosti, Miha The Man završiti u zamrzivaču! M. I.

FOTO: FB stranica Dojč caffe

Portal Analitika