Kultura

Fiona je zaslužila bolje

Da niko nije znao da Emi Rosum zauvijek napušta šou, finale devete sezone bilo bi perfektno. Avionska karta u nepoznatom pravcu značila bi osvježenje i za Fionu i za „Besramnike“
Fiona je zaslužila bolje
Objektiv/PobjedaIzvor

Tokom finala devete sezone „Besramnika“ morali ste da se borite sa napadom plača minimum dva puta. Prvo, kada je Fiona dobila najširi osmijeh zahvalnosti od Lipa i njegovu apsolutnu podršku da napusti porodični dom koji je godinama držala na sopstvenim plečima. I drugi put, dok ju je Frenk pratio preko vrata. Tačnije, kad joj je uputio posljednje riječi ležeći na kauču, leđima okrenut tako da mu Fiona ne vidi lice, sa najvećim suzama koje ste mogli da vidite u njegovim očima tokom devet sezona.

Zbogom, Frenk
Za razliku od Lipa, Frenk ne osjeća zahvalnost prema najstarijoj kćerki. Kao i uvijek kada drugi odlaze, ostavljajući ga da tapka u mjestu, osjeća se nevoljeno, bijesno, beskrajno povrijeđeno. I mora da pusti ego da se istrči, da ne bi implodirao.
- Uradila si dobar posao, znaš. Uskočila si da pomogneš kad je trebalo. Hvala ti zbog toga.
- Pomogla sam? Frenk, uradila sam čitavi jebeni posao.
- Okej, ako ti to pomaže da spavaš noću...
Fiona mu, ipak, dozvoljava da njegova bude „zadnja“. Samo se smije. Odlično joj je poznata ta specifična mješavina ponosa i povrijeđenosti. Izgleda kao da je prvi put potpuno prihvata i razumije, bez trunke bijesa prema bilo kome. I možda je to ono zbog čega ovaj rastanak toliko boli. Jer, dokazao je kako je stvarno došlo vrijeme da se završi jedna era i da „Shameless“ nastavi dalje bez pogonske junakinje.

Njunjav izlazak
S druge strane, koliko god da vam je knedli žongliralo u grlu nakon ove dvije scene, ne može se reći da je Fiona dobila zasluženi kraj. Ipak je riječ o jednoj od najneustrašivijih žena u istoriji malih ekrana. 
Budući da je Rosum najavila da će napustiti serijal nakon što je kreatoru Džonu Velsu ostalo da osmisli još samo dvije epizode do kraja, razumljivo je što je Fionin odlazak tako faličan. Taman smo se privikli na to da je Fiona novi Frenk, i već je stigla da se otrijezni, upristoji i zatraži oproštaj od onih koje je povrijedila. I ne samo to, već i da preko noći dođe do „srećke“ - čeka na 100.000 dolara koji joj daje šansu za novi život.
Koliko god voljeli Fionu, nije poenta dati joj laki izlazak, naročito ne nakon što je milion puta dokazala da je ne može ubiti ni najveće sranje u životu. Niko ne kaže da je, ne daj Bože, trebalo da umre ili da joj se dogodi nešto strašno, ali hepi end je više nego providan i njunjav – čak i za one koji nijesu čitali Velsove intervjue i nije im poznato da se i dalje potajno nada da će se Rosum u jednom momentu predomisliti i vratiti.
Da niko od nas nije znao da Rosum zauvijek napušta šou, ovakvo finale bilo bi perfektno. Avionska karta u nepoznatom pravcu, sa debelim čekom i željom da konačno kuša život van ludačkih ulica Čikaga – značila bi osvježenje i za Fionu i za seriju. 

Vrijeme buduće
Ovako, kada znamo da je otišla da potraži bolji život negdje daleko i da je više nikada nećemo vidjeti, cijela slika izgleda smiješno. Džon Vels je sam kriv za to: ubijedio nas je da galagerština, kao i karamazovština i glembajevština, ostaje u krvi zauvijek. I da Fionu iznenadno spoznanje da više ne mora da izigrava štaku ostalim članovima porodice, ne bi usrećilo i navelo da ode – već bi potreslo njeno biće do temelja i oduzelo joj smisao postojanja.
No, bilo kako bilo, Vels je prelomio. Ne vrijedi plakati za prosutom Fionom. Treba da se zagledamo u budućnost serije „Shameless“. Sa budućim roditeljima Lipom i Tami, novim početkom za Karla i Keli, iznenađujuće osnaženom Debs, vječito nenormalnim Frenkom, više nego zanimljivim buđenjem afroameričke samosvijesti malog Lijama i povratkom Ijana (možda i Majkija?) iz zatvora – vrijeme buduće uopšte ne izgleda loše.
Problem je samo u tome što je „Shameless“ izgleda postao perpetuum mobile najnenormalnijih likova koji rade najnenormalnije stvari. To, naravno, može da funkcioniše dok god Vels ima dobrih ideja. Ali, u jednom trenutku, i „Besramnicima“ će doći kraj. 
Hoće li tada ostali dobiti bolje epiloge od Fione? To je pitanje koje treba da nas brine na duže staze, uprkos tome što je nemoguće ne uživati u crnohumornim vinjetama poput Keva sa džinovskim Isusovim krstom na leđima ili Lijamovog spiska sa 47 uslova koje Galageri moraju da ispune da bi se vratio kući. M. I.

FOTO: tvfanatic.com
 

Portal Analitika