Politika

NVO 35 mm: Država da počne da rješava hronične nedostatke u poštovanju prava

NVO 35mm pozdravlja Izvještaj State Department-a za 2018. godinu sa nadom da će sve grane crnogorske vlasti obratiti dužnu pažnju i ispraviti hronične sistemske nedostatke u poštovanju osnovnih prava i sloboda.
NVO 35 mm: Država da počne da rješava hronične nedostatke u poštovanju prava
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je u pomenutom izvještaju zabilježen slučaj direktora NVO 35mm Darka Ivanovića koji je smijenjen sa funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije:

„U decembru 2017. Skupština je razriješila još jednog predstavnika NVO, Darka ivanovića iz Savjeta Agencije za elektronske medije zbog navodnog konflikta interesa. Ivanović je negirao optužbe i tvrdio da je razriješen jer je zagovarao kaznene mjere protiv provladine tabloidne TV stanice PinkM, koju je AEM više puta prekršajno kaznila zbog narušavanja programskih principa i standarda Agencije”.

Raduje nas da je Izvještaj prepoznao sistemska kršenja prava, posebno u dijelu medijskih sliboda – na koje konstantno upozoravamo. Krajnje je vrijeme da vlast u Crnoj Gori shvati da je situacija alarmantna u dijelu nerazjašnjenih napada na novinare, neprimjerenog pritiska na nezavisne medije od strane najodgovornijih zvaničnika, soft cenzure koja se sprovodi preko oglašavanja državnih firmi kao i partijake kontrole regulatora i RTCG kao Javnog servisa koji je sve dalje od uloge koju mora da obavlja na medijskoj sceni.

NVO 35 mm će nastaviti da sprovodi politiku osnaživanja medija, etičkog izvještavanja i obuke mladih novinara uz snažan fokus na istraživačko novinarstvo, građansko novinarstvo, medijsku pismenost, etičko novinarstvo i druge segmente koji doprinose demokratizaciji društva sa medijskog aspekta.

Portal Analitika