Crna hronika

Suđenje odgođeno kako bi novi advokat Branke Milić pripremio završnu riječ

U Višem sudu u Podgorici danas bi stranke, u slučaju pokušaja terorizma na dan parlmanetarnih izbora 16. oktobra, trebale da izlože završne riječi.
Suđenje odgođeno kako bi novi advokat Branke Milić pripremio završnu riječ
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

11:11 Današnji pretres se odlaže a nastaviće se 19.03. u 8 časova.

11:10 Božo Milonjić, novi advokat koji je juče po službenoj dužnosti određen Branki Milić, zatražio je da se zbog složenosti spisa predmeta, današnje ročište odloži kako bi mogao da pripremi završnu riječ.

''Ja sam rješenjem ovog suda angažovan kao branilac po službenoj dužnosti. Ja sam predao zahtjev za kopiranje spisa. Pošto se radi o složenom postupku i zbog zaštite interesa mog klijenta tražim da se glavni pretres odloži.

Milić Branka je lice kojoj se sudi u odsustvu i sada je faza završne riječi. Meni je potrebno da izvršim uvid u sudske spise i da pripremim završne riječi. Nije mi namjera da prolongiram sudski postupak koji već dugo traje. Svjestan sam da suđenje već dugo traje i da određeni koji su u pritvoru trpe štetu zbog odlaganja ali ja danas nisam spreman da na bilo koji način učestvujem u današnjem pretresu. Sve ovo tražim jer jednostavno da zaštitim kodeks advokatske etike i prava na odbranu bilo koga a naročito mog klijenta Branke Milić'', kazao je Milonjić.

11:05 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih. Od advokata se ni danas nisu pojavili Dražen Medojević, Miroje Jovanović, Nikola Medojević, Bulatović Nikola i Dušan Radosavljević i Milanu Petrović.

Izlaganje završnih riječi je trebalo da započne prije dva ročišta ali je to onemogućeno, prvo zbog izlaska advokata iz sudnice nakon odbijanja sudskog vijeća da uvrsti novodostavljene video snimke, a potom, na sljedećem ročištu, zbog nedolaska advokata koji su napustili sudnicu.

Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je juče saopštila da neće dozvoliti da bilo ko procesnim radnjama ucjenjuje sud te saopštila da će Milić Branka kojoj se sudi u odstustvu zbog uskraćenja saglasnosti dobiti branioca po službenoj dužnosti, a optužene, čiji advokati nisu došli na današnje ročište, pozvala da angažuju nove branioce ako im je potrebno.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog front (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Portal Analitika