Svijet

Godišnja inflacija u Venecueli premašila dva miliona posto

Inflacija je u Venecueli u februaru bila 53,7 posto na mjesečnom nivou pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295,981 posto, navodi se u parlamentarnom izvještaju objavljenom danas, u kojemu se nakon kvara elektromreže već najavljuju najgore statistike za mart.
Godišnja inflacija u Venecueli premašila dva miliona posto
Hina/Portal AnalitikaIzvor

Porast cijena zabilježio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u januaru, ali zastupnik Hoze Gvera iz finansijskog odbora Narodne skupštine ocjenjuje da će mart donijeti "novo ubrzanje" zbog kvara koji je 7. marta pogodio zemlju i paralizovao ekonomiju.

Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara. Litar mlijeka je 20 puta skuplji.

Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u opticaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što doprinosi padu vrijednosti lokalne valute. Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara. Litar mlijeka košta gotovo 10.000, a jedno pile od 10 do 12.000.

Vlada Nikolasa Madura je prošle godine počela program reformi radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

Od tada je vrijednost valute pala za još 98 posto, pa je MMF predvidio inflaciju od 10.000.000 posto na godišnjem nivou. 

Centralna banka od februara 2016. ne objavljuje svoje ekonomske pokazatelje pa je taj zadatak preuzeo parlament u kojem većinu ima opozicija.
 

Portal Analitika