Abiznis

Banku u telefonu ima 43.626 klijenata

Ukupan broj korisnika internet plaćanja na kraju 2018. bio je 66.534, a mobilnih plaćanja 43.626 - navode iz CBCG.
Banku u telefonu ima 43.626 klijenata
Portal AnalitikaIzvor

Oni objašnjavaju da je zbog usklađivanja statistike u oblasti platnog prometa u skladu sa regulativom EU došlo promjene strukture godišnjeg izvještaja. - Zbog toga se sada prikupljaju podaci u vezi sa ukupnim brojem korisnika internet i mobilnih plaćanja - objašnjavaju iz CBCG. Iako se broj korisnika ove vrste bankarstva polako povećava i dalje je daleko od razvijenih zemalja, a naročito Turske, Švedske i Njemačke gdje se, po informacijama bankara, najviše upražnjava. Podaci banaka pokazuju da ovu vrstu bankarstva koja je komotnija, brža, jeftinija, u Crnoj Gori koriste najviše mladi.

MLADI

U CKB-u su Pobjedi kazali da njihov GO servis, online i internet, aktivno koristi 13.000 korisnika. - Kontinurano radimo na edukaciji klijenata, prezentirajući im prednosti i sigurnost korišćenja CKB GO servisa. Omogućili smo do 20 odsto jeftinije transakcije u odnosu na one koje obavljaju na šalteru - kazali su iz CKB i dodali da ta usluga omogućava obavljanje svih transakcija i kompletno upravljanje ličnim finansijama sa računara, mobilnog telefona ili tableta.

- U našoj banci ova usluga je integrisana za oba sistema, online i mobile, tako da su klijentima na raspolaganju obje platforme kroz jedinstveni CKB GO servis. Vrlo smo zadovoljni korišćenjem CKB GO servisa. Klijenti ga prepoznaju kao jednostavno rješenje koje odmah sa aktivacijom postaje dio svakodnevnog života. Oni koji imaju online i mobile platformu CKB sve transakcije odmah obavljaju putem računara ili mobilnog telefona. Oni uz CKB GO mogu da kreiraju ugovor za štednju, promijene status kartice, podese limite za trgovinu, tako da imaju gotovo sve funkcionalnosti koje su dostupne i na šalteru - objasnili su iz CKB.

Iz Sosijete ženeral banke kažu da imaju nekoliko hiljada korisnika ove vrste bankarstva i da njihov broj stalno raste. - Ovu vrstu usluge moguće je dobiti besplatno u okviru nekih paketa. FUN Club paket za mlade je jedan od njih i u potpunosti besplatan za ljude od 13 do 27 godina, koji nijesu u radnom odnosu. Paket FUN Club za mlade sadrži transakcioni račun, Mastercard FunClub karticu, uslugu SMS izvještavanja o promjenama na računu, SOGeMOBILE mobilno bankarstvo, kao i UNIQA osiguranje od zloupotrebe kartice i to sve potpuno besplatno - objasnili su iz Sosijete ženeral banke.

NIŽE PROVIZIJE

U Erste banci našoj redakciji su kazali da imaju 6,4 hiljada korisnika elektronskog bankarstva, a da mobilno bankarstvo Erste mBanking koristi 3,6 hiljada.

- Broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva je u prošloj godni porastao za 50 odsto. Iako nivo korišćenja digitalnog bankarstva u Crnoj Gori i dalje nije na nivou razvijenijih tržišta među kojima prednjače Turska, Švedska i Njemačka, stope rasta koje bilježimo nam daju za pravo da očekujemo da će taj zaostatak biti sve manji - kazao je našoj redakciji Bojan Burić, direktor sektora direktnih kanala u Erste banci.

Kako objašnjavaju, sve više građana koristi prednosti digitalnih servisa, koji im omogućavaju da na računaru ili pametnom telefonu obave gotovo sve što mogu i na blagajni, bez čekanja u redu uz provizije niže do 50 odsto.

- Prema našim podacima, svaki šesti aktivni klijent koristi jedan ili oba ova kanala - kaže on.

Elektronsko bankarstvo Erste NetBanking, kako pojašnjava, omogućava klijentima pristup podacima i upravljanje finansijama, obavljanje transakcija u domaćem i ino platnom prometu, plaćanje prema šablonima, ugovaranje trajnog naloga, SMS notifikacije ili mBankinga, uvid u istoriju transakcija i stanje na računima, kreditnim karticama, kreditima i depozitima, naručivanje izvoda.

- Erste mBanking aplikacija mobilnog bankarstva ima sve ove funkcije i nekoliko korisnih. Inovativna opcija „Slikaj i plati“ omogućava plaćanje računa fotografisanjem barkoda, QR koda ili dijela računa i uz samo par dodira ekrana. Uz „Slikaj i plati“ uslugu, tu je i „eUplatnica“ – automatski kreiran nalog za plaćanje koji je povezan sa ugovornim trajnim nalogom, a za koji klijent sam bira kada će ga potvrditi i platiti obavezu - navode oni.

Burić kaže da Erste mBanking sadrži i brojne druge opcije: navigaciju uz prikaz svih bankomata i filijala Erste banke, navigaciju do najbližeg prodajnog mjesta sa popustima za korisnike Erste platnih kartica, konverziju valuta, ugovaranje štednje, trajnih naloga, direktnog zaduženja i eUplatnice, slanje poruka banci.

Portal Analitika