Crna hronika

Mugoša: U ovoj fazi se ne mogu izvesti novi dokazi; Advokati odbrane napustili sudnicu

Današnje ročište, na kojem je trebala da započne faza izlaganja završnih riječi, odloženo je nakon što su advokati odbrane nezadovoljni odlukom predsjedavajuće sutkinje Mugoše napustili sudnicu. 
Mugoša: U ovoj fazi se ne mogu izvesti novi dokazi; Advokati odbrane napustili sudnicu
Portal AnalitikaIzvor

Odbrana je pred početak današnjeg ročišta dostavila sudu dva snimka koja, kako tvrde, kompromituju status svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Predsjedavajuća sutkinja Suzana Mugoša je saopštila da po ZKP-u, nakon zkaljučivanja dokaznog postupka nije moguće sprovesti te dokaze, ali da ako bude bilo potrebe sud to može uraditi nakon davanja završnih riječi. Advokati su nezadovoljni tom odlukom napustili sudnicu, zbog čega su od strane suda kažnjeni sa po 1000 eura.

Tok suđenja:

12:20 Današnji pretres se prekida a nastavak određuje za sjutra u 9 časova.

12:19 Sud donosi rješenje. Advokati koji su napustili bez odobrenja suda današnji glavni pretres kažnjavaju se novčanom kaznom u iznosu od po 1000 eura i obavezuju da plate troškove odlaganja današnjeg glavnog pretresa.

12:18 Svi advokati odbrane su ustali i bez odobrenja napustili sudnicu.

12:17 Sutkinja Mugoša je kazala da u ovoj fazi po ZKP-u ne postoji takva mogućnost i da će vijeće poštovati ZKP.

''Ponavljam po ZKP-u nakon davanja završnih riječi ako bude potrebe postoji mogućnost da se ponovo otvori dopuna dokaznog postupka ali u ovoj fazi to nije moguće'', kazala je Mugoša.

12:16 Advokati odbrane su ukazali da je sud imao dužnost da pita stranke da li imaju još šta da dopune u vezi dokaznog dijela ročišta što vijeće nije uradilo.

12:15 Advokat Dražen Medojević je kazao da je snaga dostavljenog dokaza takva da se može napraviti izuzetak.

''Ovaj dokaz u potpunosti mijenja sadržaj završnih riječi kako odbrane tako i tužilaštva. Potpuno je besmisleno da ih iznosimo prije izvođenja ovog dokaza. Vi se sjećate da kada smo završili dokazni postupak, kolega Jovanović je digao ruku i tražio, ne znam koje dokaze je htio da dopuni, ali je nešto htio, što mu je uskraćeno'', kazao je Medojević.

12:13 Advokat Jovanović je kazao da ne postoje procesni uslovi za davanje završnih riječi.

''Vi ste 25. jula ste potvrdili status svjedoka saradnika. Mi treba da cijenimo status svjedoka saradnika, a danas ste dobili snimke tog čovjeka. Kako ocijeniti njegov iskaz ako tužilaštvo, vi, svi učesnici u postupku nemaju pristup tom dokaznom materijalu. Rješenje od 25. jula sada vas obavezuje, ne samo da mu se preispita status nego da se odluči o ovom dokaznom predlogu da bi mogli da cijenimo ono što je govorio ovdje. Ako krenemo u fazu završnih riječi sada, odbrana će biti potpuno uskraćena. Podsjećam vas da smo na glavnom pretresu dobijali dokaze od tužilaštva, pa se promntno odlučivalo i čitalo i prevodilo. Ovo je dokaz mnogo značajniji od onog iz Bugarske. Ja vas molim da odlučite o ovome. Ako vijeće ne promijeni odluku bojim se da nećemo imati procesne uslove da nastavimo sa davanjem završnih riječi'', kazao je Jovanović.

12:10 Procesno se javio advokat Radosavljević.

''Postoji jedan paradoks u svemu tome. Kažete da dolazimo u fazu završnih riječi, te da ćete vi nakon toga odlučiti o sudbini ovako važnog dokaza. Ovaj dokaz ima svoju snagu, težinu i odnosi se upravo na završne riječi koje treba da se prezentiraju. Smatram da ovo nije faza gdje vi možete da ignorišete ovakav dokazni predlog. Kažete da smo neposredno pred suđenje dostavili, to je relativan pojam ali mi smo to dostavili u 11 časova. Mislim da ste imali dovoljno vremena da vidite o kakvom se dokazu radi. To su dva audio-video snimka i koji se odnose na svjedoka saradnika Sašu Sinđelića. Ti snimci nemaju nikakve veze sa medijskim nastupima tog čovjeka. Odbrana nema razlog da sumnja u autentičnost tog snimka i da taj snimak može biti u skladu sa ZKP-om. Mi smo dopisali da ako autentičnost treba da se provjeri da u tom pravcu zatražite od nadležnih organa Srbije. Ovo nije prvi put da nas podcjenjujete'', kazao je on.

12:06 Mugoša je ukazala da su advokati odbrane dostavili podsnesak neposredno pred početak današnjeg ročišta u kojem ukazuju da su dobijeni novi dokazi te traži ponovno otvaranje dokaznog postupka. Ona je saopštila da vijeće smatra da je činjenično stanje dovoljno predstavljeno i zrelo za presudu. Ona je takođe saopštila da ako sud nakon završnih riječi smatra da treba izvesti još koji novi dokaz, da vijeće ima pravo to da uradi nakon završnih riječi.

12:05 Predsjedavajuća sutkinja Mugoša je kosntatovala prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata

Sutkinja Suzana Mugoša na prehodnom ročištu upoznala je optužene koji su bili u sudnici sa dosadašnjim dokaznim postupkom, nakon čega je rekla da je završen.

"Vijeće smatra da je činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno i zrelo za presuđenje. Sud poziva stranke na davanje završnih riječi", saopštila je Mugoša.

Vijeće je odbilo više predloga odbrane i tužilaštva, uz obrazloženje da bi vodili odugovlačenju sudskog postupka.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog front (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Portal Analitika