Crna hronika

Stan ostaje u vlasništvu Marovića, vila oduzeta

Apelacioni sud potvrdio je odluku Višeg suda kojom se od supruge Svetozara Marovića, Đorđine oduzima luksuzna vila od 259 metara kvadratnih sa dvorištem 500 metara kvadratnih i voćnjakom od 41 metar kvadratni u budvanskom naselju Babin do, koji je ona navodno prodala Radojici Krstoviću iz Tivta.
Stan ostaje u vlasništvu Marovića, vila oduzeta
PobjedaIzvor

Istom odlukom, vijeće Apelacionog suda odbilo je žalbu Specijalnog tužilaštva i potvrdilo odluku Višeg suda kojom stan od 90 metara kvadratnih u Budvi ostaje u vlasništvu porodice Marović, jer nije dokazano da ova imovina potiče od nelegalnog novca.

-Apelacioni sud u krivičnom predmetu protiv osuđenog S. M. i lica na koje je preni jeta imovina R. K., rješavajući po žalbama Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 12. januara i punomoćnika lica na koje je prenijeta imovina R. K., izjavljenih na rješenje Višeg suda u Podgorici od 9. novembra 2018. godine, donio je rješenje kojim je žalbe odbio kao neosnovane – navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Podsjećamo da je Specijalno tužilaštvo tražilo oduzimanje vile u budvanskom naselju Babin do i stan od 90 metara kvadratnih od porodice Marović, tvrdeći da su ovu imovinu stekli novcem iz kriminala.

Međutim, u obrazloženju odluke koju je potpisao predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić se navodi da je sud utvrdio da je stan od 90 metara kvadratnih stečen legalnim putem.

Sa druge strane, neuvjerljiva i nelogična svjedočenja Stanka Subotića i Isata Boljevića u vezi sa kupovinom luksuzne vile u naselju Babin do u Budvi, nepostojanje dokaza da je novac uopšte pozajmljen, ali i nerealna cijena, samo su neki od razloga zbog kojih je Viši sud donio odluku kojom se od supruge Svetozara Marovića, Đorđine oduzima sporni objekat koji je ona navodno prodala Radojici Krstoviću iz Tivta.

- U postupku je jasno i bez sumnje utvrđeno da je Đorđina Marović fiktivno prodala luksuznu vilu u budvanskom naselju Babin do Radojici Krstoviću za 1,5 miliona eura, sa jednim logičnim ciljem da se spriječi oduzimanje ove nekretnine – navodi se u obrazloženju Višeg suda.

Sudu nelogična pozajmica Subotića i Boljevića

Sud je posebnu pažnju posvetio ,,izvorima Isatu Boljeviću i Stanku Subotiću koji su Radojici Krstoviću pozajmili novac za kupovinu luksuzne vile u naselju Babin do u Budvi. Krstović je pred sudom naveo da je novac pozajmio od Boljevića, a ovaj da mu je novac pozajmio Stanko Subotić.

Dakle, novac izvorno potiče od Subotića, koji je sudu predočio dokaze da je sredstva koja je dao na pozajmicu prihodovao od izdavanja poslovnog prostora u Beogradu više od deset godina.

Subotić je kazao da je novac konvertovao u eure i u vremenskom intervalu od šest-sedam godina su taj novac u Crnu Goru prenosili njegovi zaposleni. Sudu je nelogično da Subotić u Crnoj Gori, gdje ne živi (živi na adresi u Švajcarskoj), drži veliku sumu novca bez ikakvog ekonomskog razloga, duži vremenski period.

- Svjedok živi u zemlji čiji se bankarski sistem ne dovodi u pitanje, pa je apsolutno neuvjerljivo da je ovako veliki novčani iznos držao bez ekonomskog osnova godinama i onda ga nakon samo jednog telefonskog poziva isplaćuje Boljeviću. Neuvjerljivo je što je bez ikakvog dokumenta, ugovora i slično tako veliki novac dao Boljeviću bez obzira na njihov privatni odnos - zaključuje vijeće Višeg suda.

Sud je posebnu pažnju dao i dijelu izjave u kojoj Subotić navodi ,,da kad pozajmi novac, da je spreman i da mu se i ne vrati“. Za sud ovakav stav nije prihvatljiv, niti uvjerljiv imajući u vidu da se radi o sumi od 1,5 miliona eura.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika