Društvo

Pokušaj zloupotrebe studenata u političke svrhe i napad na Studentski parlament

Partijska tvorevina koja sebe naziva 'Studentska inicijativa' danas je doživjela krah, jer ih je zajedno sa partijskom infrastrukturom mladih, bilo jedva 50. Ipak, mišljenja smo da studenti ne treba da se dijele, pa ih i dalje doživljavamo svojim kolegama i ne želimo da pod uticajem dnevne politike budu izmanipulisani i obmanuti, piše u saopštenju Danila Jelovca, predsjednika Studentskog parlamenta.
Pokušaj zloupotrebe studenata u političke svrhe i napad na Studentski parlament
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje prenosimo integralno.

"Njihovo okupljanje bilo je pokušaj napada na Studentski parlament UCG i Univerziteta Crne Gore, ali i same studente koje su pokušali da zloupotrijebe u dnevno političke svrhe. Jer niko se od njih nijednom nije obratio ni Studentskom parlamentu UCG, ni UCG sa konkretnim studentskim zahtjevima, a mi ovim putem još jednom apelujemo na njih, da sve ono što bi poboljšalo studentski standard i dalo doprinos boljim uslovima studiranja, kao i boljem položaju studenata u društvu, istaknu i procesuiraju zvaničnim instancama krovne organizacije studenata i UCG. Takođe, za neke stvari koje su istaknute od strane 'Studentske inicijative', nadležna adresa nije Studentski parlament UCG, ali ni sam Univerzitet.

Studentski parlament radi objektivnog informisanja javnosti još jednom želi da iznese činjenice. Kandidati za studentske povjerenike dostavljaju izjavu kojom pod punom odgovornošću garantuju da nijesu članovi političke partije. To potvrđuje da naša institucija nije politizovana i da je ne čine članovi partija. Ukoliko se dokaže suprotno, svi predstavnici koji su članovi partije ili su to bili dvije godine uoči dostavljanja kandidature, biće isključeni iz članstva Skupštine. Takođe, izlaznost više od 3.200 studenata najbolja je potvrda legitimnosti izbora i povjerenja koje uživaju studentski predstavnici.

Netačni su i navodi samoproklamovanih zaštitnika studentskih interesa koji se odnose na transparentnost finansiranja Studentskog parlamenta UCG. Naime, nijesu na bazi činjenica već proizvoljno iznešene brojke koje se odnose na finansijsko poslovanje SPUCG. Proizvoljno je i to što se prezentuje ukupna cifra za djelatnost Studentskog parlamenta i 19 studntskih organizacija na jedinicama UCG. A ta cifra proizlazi iz pravnih normi usvojenih od strane nadležnog tijela UCG, u slučaju nekih organizacionih jedinica, čak je i ispod propisanog minimuma. Za finansiranje studentskih organizacija u regionu izdvajaju se značajno veća sredstva imajući u vidu broj studenata.

Dragi studenti, za rješavanje studentskih problema i naš položaj u društvu, nijesu nam potrebni ovakvi ad hoc dušebrižnici za studentske prava. I do sada smo brinuli o studentskim pravima na adekvatan način i u skladu sa okolnostima u društvu, a tako će obećavamo, biti i ubuduće. Nećemo dozvoliti da nam političke partije, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji nameću stavove koji neće biti studentski i kojima će manipulisati sa nama."

Portal Analitika