Društvo

Počasna priznanja iz Češke za djecu sa Cetinja

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Karel Urban uručili su počasna priznanja djeci iz Javne predškolske ustanove „Zagorka Ivanović“ i učenicima Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ koji su učestvovali na 46. Međunarodnoj dječijoj izložbi lijepih umjetnosti Lidice 2018.

Počasna priznanja iz Češke za djecu sa Cetinja
Portal AnalitikaIzvor

Počasna priznanja dobili su Staša Martinović i Stevan Premović iz JPU „Zagorka Ivanović“ i Katarina Kastratović i Luka Šubert iz SLŠ „Petar Lubarda“.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je grad ponosan na mlade sugrađane čiji su talenti prepoznati i nagrađeni u konkurenciji vršnjaka iz čitavog svijeta.

„Zato ovaj susret i uručenje priznanja imaju posebnu važnost za naš grad i umjetničko obrazovanje. Čestitam dobitnicima, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima, koji su doprinijeli uspjehu naše djece“, rekao je on.

Ambasador Republike Češke Karel Urban naveo je da ambasada njegove zemlje u Crnoj Gori intenzivno radi na povezivanju crnogorskih osnovnih i srednjih škola sa onima u Češkoj, podsjećajući da Republika Češka i Crna Gora sarađuju u oblasti kulture, i da ta saradnja ima punu podršku.

„Imamo intenzivnu i odličnu saradnju i sa Prijestonicom Cetinje i gradonačelnikom Kašćelanom“, kazao je on.

Ambasador Urban se u toku uručenja priznanja zahvalio vaspitačima i profesorima koji su pripremali djecu za međunarodno takmičenje, dok je dobitnicima uručio slikarski materijal i štafelaje.

Međunarodna dječija izložba lijepih umjetnosti Lidice namijenjena je djeci uzrasta od četiri do 16 godina iz svih obrazovnih ustanova svijeta i pojedincima.

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su poginula u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Portal Analitika