Kultura

Premijerna promocija zbirke izabranih djela i omaž velikanu Džumhuru

Veče sjećanja na Zulfikara Zuka Džumhura, stvaraoca koji je u Herceg Novom živio i radio 20 godina, održano je sinoć u foajeu Dvorane Park. Broj prisutnih pokazao je da je među Novljanima živo sjećanje na čovjeka, umjetnika i sugrađanina, koji je u mnogim prilikama govorio samo najljepše o Herceg Novom i Prazniku mimoze. Premijernu promociju zbirke „Izabrana djela“ održala je izdavačka kuća „Buybook“ iz Sarajeva, a ovo veče bilo je dio programa 50. Praznika mimoze.
Premijerna promocija zbirke izabranih djela i omaž velikanu Džumhuru
Portal AnalitikaIzvor

-Dopada mi se način kako u Novom stvari funkcionišu. Najvažnije od svega je da nam nije bila potrebna nikakva „veza“. Našli smo se, razumjeli i krenuli da uradimo nešto čega nije bilo od Zukove smrti. Ove godine se navršava 30 godina otkada je Zuko otišao, i čak 100 godina od njegovog rođenja, istakla je novinarka i predsjednica Fondacije Zuko Džumhur iz Beograda, Jelena Zimonjić, govoreći o pokretanju inicijative za organizovanje ovog programa. 
Ona je podsjetila na sopstvena iskustva prilikom pripreme i realizacije zbirke djela Džumhura, na „slaganje kockica“ kako bi uradili ovaj veliki i značajan posao.
Prisutnima se obratio književnik Goran Samardžić, istakavši riječi Vezire, pokojne Zukove supruge, da je velika nepravda što su djela Džumhura izlazila sa velikim brojem materijalnih grešaka.
-Mi smo sve te greške potamanili. Zbirka predstavlja do sada najtačniju i najpošteniju knjigu koju je Zuko objavio. Ovu zbirku doživljavam kao knjigu-spomenik, kazao je Samardžić, opisujući Džumhura kao čovjeka renesanse, čovjeka opterećenog velikim brojem svojih talenata.
Književnik i suosnivač izdavačke kuće „Buybook“ Damir Uzunović, govorio je o zbirci, ali i o anegdotama i humoru u životu Džumhura.
-Tako sjedeći u jednoj kafani, pored Neretve, satima su slušali kako rijeka teče na isti način. I onda su s vremena na vrijeme zamolili nekog dječaka i platili ga da im mijenja kamenje u plićaku, kako bi Neretva drugačije šumila, pričao je Uzunović.
Kako je kazala sekretarka za obrazovanje i kulturu Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo, održano je lijepo i emotivno veče, posvećeno stvaraocu koji je za svog života i sam promovisao Praznik mimoze i naš grad.
-Zuko Džumhur i Herceg Novi su neraskidivo vezani. Samim tim, imali smo želju da se na neki način odužimo piscu. U duhu tradicije njegovanja i vrednovanja znamenitih ljudi koji su živjeli i stvarali u Herceg Novom, planiramo da tokom ove godine postavimo i spomen ploču sa medaljonskim likom Džumhura, kazala je Zambelić Pištalo, i dodala da su već napravljeni i prvi koraci saradnje Opštine Herceg Novi i Fondacije Zuko Džumhur. Fondacija bi, kako je inicijalno dogovoreno, nagrađivala mlade neafirmisane umjetnike, putopisce, karikaturiste i scenariste.
Zulfikar Zuko Džumhur, autor desetak knjiga, karikaturista koji je 40 godina objavljivao u “Politici”, putopisac koji je obišao svijet, scenograf,  televizijski i filmski  stvaralac, prvi put je u Herceg Novi došao 1969. godine, na nekoliko dana. U njemu je ostao sve do smrti, 1989. godine.
 

Portal Analitika