Kultura

Elektronska forma dragocjenih kolekcija

U knjaževini i kraljevini Crnoj Gori, od 1871. do 1918. godine, izlazilo je sedam književnih časopisa. Digitalizovano je 17 godišta i 6. 832 stranice teksta. „Monumenta Montenegrina“ ukazuje na kontinuitet političkih centara državne i vjerske vlasti na prostoru Crne Gore, od 4. do 15. Vijeka
Elektronska forma dragocjenih kolekcija
PobjedaIzvor

Nacionalna biblioteka „Durđe Crnojević“ na Cetinju digitalizovala je književne časopise iz doba knjaževine i kraljevine Crne Gore i kapitalni zbornik „Monumenta Montenegrina“.

Postavljeni su na sajt Digitalna biblioteka Crne Gore i evropsku platformu kulturne baštine - portal Europeana. U knjaževini i kraljevini Crnoj Gori, od 1871. do 1918. godine, izlazilo je sedam književnih časopisa. Digitalizovano je 17 godišta i 6. 832 stranice teksta. „Monumenta Montenegrina“, priređivača Vojislava D. Nikčevića obuhvata dokumenta, građu i izvore koji ukazuju na kontinuitet političkih centara državne i vjerske vlasti na prostoru Crne Gore, od 4. do 15. vijeka. Na Digitalnoj biblioteci našla se i zbirka rukopisne zaostavštine vojvode Sima Popovića.

 - Zbirka obuhvata memoare i telegrame koji su većinom u originalu, a samo jedan dio je fotokopija. Ukupno se u posjedu Nacionalne biblioteke nalazi oko 953 listova ove građe. Cijela zbirka biće na Digitalnoj biblioteci Crne Gore, a samo segment na evropskoj platformi kulturne baštine Europeana – kazao je direktor NBCG Bogić Rakočević.

POUZDANA PLATFORMA

Digitalna biblioteka podrazumijeva digitalizaciju i prezentaciju najvrednijih kolekcija Nacionalne biblioteke, kao što su rukopisi, knjige, novine i časopisi. Aktuelni sistem razvila je kompanija Bild Studio na Drulap platformi i povezan je sa sistemima COBISS i Europeana.

- To je trenutno najpouzdaniji sistem za održavanje sajtova. Omogućava nam da lako kreiramo i upravljamo različitim tipovima sadržaja. Podsjetiću da tu platformu koriste velike globalne kompanije, državne institucije, univerziteti širom svijeta. Obezbjeđuje alate koji nam mogu pomoći da sprovedemo u djelo avoju strategiju onlajn nastupa. Lako se integriše sa velikim brojem poslovnih aplikacija. Sada smo odabrali najbolju kombinaciju poslovnih alata. Sjutra, kada se za tim ukaže potreba, prateći inovacije, sve možemo lako prlagoditi promjenama i trendovima – kazao je Rakočević.

RAD CENTRA

Centar za mikrofilmovanje i digitalizaciju u Nacionalnoj biblioteci CG „Đurđe Crnojević“ formiran je 2008. godine, zahvaljujući opremi koju je domirala Vlada Japana.

- U okviru projekta Digitalna biblioteka Crne Gore, za sada su obradili nekoliko stotina mikrofilmova za staru crnogorsku periodiku i više od 200.000 skenova za najznačajnije naslove stare i rijetke knjige, crnogorske periodike i crnogorske bibliografije 1494 - 1994 – rekao je Rakočević.

Nacionalna biblioteka je još 2012. godine digitalizovala sva izdanja „Glasa Crnogorca“, koji je od 1873. do 1922. godine doživio 2.334 broja. Uz „Glas Crnogorca“, na Digitalnoj biblioteci dostupna je kolekcija Petar Drugi Petrović Njegoš sa oko 10.000 skeniranih stranica.

- Tu su prva izdanja Njegoševih djela iz fondova Nacionalne biblioteke, rukopisi Gorskog vijenca i Bilježnice, zatim odabrani prevodi Njegoševih djela, izbor literature o Njegošu, izabrana prepiska, biografija i izbor plakata sa izvođenja Njegoševih djela – kaže Rakočević.

Dio Digitalne biblioteke Crne Gore godinama već je „Digitalna kolekcija Legat Radivoje Lola Đukić“. Građa je tematski raspoređena u okviru nekoliko grupa kojima su obuhvaćena televizijska, pozorišna i filmska ostvarenja Lole Đukić, ali i njegovi neobjavljeni literarni radovi i likovni prilozi.

 

Portal Analitika