Društvo

Građani da budu revnosni učesnici javnih konsultacija

Konferencija ''e-Demokratija-građani, kreatori javnih politika'' održana je danas u okviru nedjelje obilježavanja Partnerstva za otvorenu upravu “Globalni poziv na akciju - uprava u službi građana“, u organizaciji  Ministarstva javne uprave i u saradnji sa UNDP-om.
Građani da budu revnosni učesnici javnih konsultacija
Portal AnalitikaIzvor

„Zadovoljstvo mi je da otvorim nedjelju Partnerstva za otvorenu upravu koja se po prvi put organizuje u Crnoj Gori pod motom „Globalni poziv za akciju – uprava u službi građana“ i konferenciju čiji naziv ''e-Demokratija - građani, kreatori javnih politika'' predstavlja  važan dio misije Ministarstva javne uprave,  kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović otvarajući Konferenciju.

„Participativna demokratija je proces kolektivnog donošenja odluka, koji treba da osnaži i motiviše građani da uređuju javni život i da se uključuju u sva ona pitanja koja se tiču njihovih građanskih prava. Posebno je važno da kreiramo normativni i institucionalni okvir za dobru upravu u kojoj je građanin na prvom mjestu i aktivni učesnik u kreiranju javnih politika. U kojoj transparentnost nije eksluzivitet i volja pojedinca, već ključni princip rada javne uprave“, istakla je Pribilović

1-27

Ona je kazala da je važno da, ne samo da afirmišemo principe Partnerstva za otvorenu upravu, već pozovemo građane da budu agilni i revnosni učesnici javnih konsultacija, koje treba da povezuju građane, javnu upravu i donosioce odluka i pomognu javnoj upravi da bolje sagleda određena zakonska rješenja, strateška dokumenta, a građani da ostvare uticaj i dobiju prostor da promovišu i zastupaju svoje građanske interese.

Na konferenciji je predstavljen i prezentaciono i funkcionalno unaprijeđen servis e-Participacija, a koji tiče u javnim raspravama na strateška i zakonska dokumenta koja Vlada, a koji počinje sa radom 18. marta:

„Cilj izrade novih funkcija servisa e-participacija je intenziviranje kvantifikacije i kvaliteta komunikacije organa uprave, građana i zainteresovane javnosti tokom izrade akata javne politike, na pojednostavljen i pragmatičan način“, kazala je savjetnica u Ministarstvu javne uprave, Marija Janković.

Savjetnica u Ministarstvu javne uprave, Milica Vučinić, predstavljajući unaprijeđen sistem eParticipacija - sistem za elektronske javne rasprave, kazala da sistem objezbjeđuje proaktivno učešće građana u društvenim procesima i donošenju odluka bitnih za njihov život i život društvene zajednice. „Putem ovog servisa građani mogu aktivno da učestvuju u kreiranju zakona i ostalih strateških dokumenata i mogu iznositi mišljenja i stavove u javnim raspravama.To je jedan od najneophodnijih i najvažnijih uslova demokratije i civilnog društva i na ovaj način se obezbjeđuje kvalitetniji kontakt između građana i predstavnika vlasti elektronskim putem“, kazala je Vučinić.

Na panelu “Građani - kreatori javnih politika” posvećenom razmjeni iskustva o reformi standarda i modernizaciji mehanizama učešća građana u procesu kreiranja javnih politika govorili su v.d. generalna direktorica Direktorata za dobru javnu upravu i djelovanje NVO u Ministarstvu javne uprave, Marija Hajduković, lider DEU projekta ,,Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija u Crnoj Gori'', dr Igor Vidačak, zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak, konsultantkinja Marina Vujačić.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je dobrovoljna međunarodna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja promoviše multilateralnu saradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu saradnju predstavnika državne uprave sa civilnim društvom i drugim segmentima društva s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja učešća građana i civilnog sektora u kreiranje javnih politika. Crna Gora se OGP-u priključila 13. februara 2012. godine, i kao zemlja učesnica potpisala deklaraciju o otvorenoj Vladi (www.otvorenauprava.me)

Portal Analitika