Društvo

RCUD uputio telegram saučešća povodom pogibije profesora Tuse

Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) uputio je danas telegram saučešća Međunarodnoj skademiji podvodne tehnike i nauke, čiji je član od 2015. godine, povodom tragične smrti predsjednika Akademije Sebastiana Tusa u avionskoj nesreći na letu iz Etiopije za Najrobi.
Tusa na otvaranju konferencije u Budvi
Tusa na otvaranju konferencije u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Gospodin Sebastiano Tusa bio je poznati stručnjak iz oblasti podvodne arheologije ne samo u Italiji, već u čitavom svijetu. Od 1972. do danas imao je 85 misija u Pakistanu, Iraku, Iranu i Indiji, zatim kao univerzitetski profesor, inspektor arheolog i konačno menadžer u sicilijanskoj regionalnoj upravi, bio je autor više od 700 naučnih radova i desetina izuzetnih otkrića.

Kao vrstan stručnjak iz oblasti podvodne arheologije otvorio je Prvi međunarodni simpozijum o zaštiti podvodnih lokaliteta koji je se održao u Budvi od 17. do 20. septembra 2018. godine, koji je bio u organizaciji RCUD-a a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. 

Predstavnici RCUD-a su u više navrata imali priliku da se sastanu i razmjene značajna znanja i iskustva sa gospodinom Tusom, posljednji put tokom godišnje skupštine Međunarodne akademije podvodne tehnike i nauke koja se 4.marta održala u Bolonji“, navodi se u telegramu saučešća.

Portal Analitika