Društvo

Jasper Weekly Courier, 1893. god: "Veče sa crnogorskim čarobnjakom elektrike"

Na jučerašnji dan, 10. marta 1893. godine list iz Indijane "The  Jasper Weekly Courier" (izlazio od 1858. do 1922), objavio je tekst pod  naslovom "Tesla's triumphs".
Jasper Weekly Courier, 1893. god: "Veče sa crnogorskim čarobnjakom elektrike"
Miroslav ĆOSOVIĆ
Miroslav ĆOSOVIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

U članku je odmah u podnaslovu napisano: "_An Evening with the  Montenegrin Electrical Wizard", tj. "__Veče sa crnogorskim čarobnjakom  elektrike" _ Portal Analitika je već objavila nekoliko tekstova sa faksimilima iz  američkih novina s kraja 19. vijeka, iz kojih se vidi da se Nikola  Tesla izjašnjavao i kao Crnogorac. Evo pregleda:

Pittsburgh Dispatch, 22. juna 1891. godine: Tesla je Crnogorac

"WILKES-BARRE EVENING LEADER" PRIJE 121 GODINU: ENERGIčNI CRNOGORAC TESLA" 

"Nevada State Journal" prije 122. godine: "Mladi Crnogorac Nikola  Tesla"

"The San Francisco Call", 1897. god: Montenegrin Tesla... 

Intervju sa Teslom iz 1896. godine: "U njegovoj Crnoj Gori" 

Svi ovi članci i tekstovi o Tesli nikada prije nijesu predstavljeni  javnosti u Srbiji, Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, a to zato jer se u  njima Tesla navodi kao Crnogorac. Teslini srpski biografi su krili  činjenicu da se Tesla izjašnjavao kao Crnogorac i to, u mnogim  člancima američkih listova iz 19. vijeka - samo kao Crnogorac, vrlo  rijetko i kao Srbin.

Pitanje je da li je u mladosti Tesla imao misao kao i 99% pravoslavnog  stanovništva na Zapadnom Balkanu u 19. vijeku - da je srbin samo oznaka  za pripadnika crkve koja upražnjava srpski vjerski obred? Običan narod  na Zapadnom Balkanu je bio na stanovištvu da je srbin konfesionalna  odrednica, o tome ima bezbroj dokaza koje je i Analitika predstavljala.

Nikola Tesla je rođen 1856. godine, ostale su stotine napisa  američkih listova iz 19. vijeka koji ga predstavljaju kao Crnogorca,  mada, u 20. vijeku, u drugom dijelu Teslinog života je utihnulo njegovo  crnogorsko nacionalno deklarisanje, i izvori ga navode samo kao Srbina.
  
Ne kriju svi srpski biografi činjenicu da je Nikola Tesla sebe  deklarisao kao Crnogorca. Analitika je 27. januara 2018. objavila i  intervju sa danas vodećim Teslinim biografom u Srbiji, Milovanom  Matićem:

"MATIĆ: Tesla se izjašnjavao i kao Crnogorac, kralj Nikola ga je  odlikovao" 

Pred vama je faksimil kompletnog članka o Tesli, od 10. marta 1893. godine:

12345678910-1
Portal Analitika