Politika

Đenero: Članicama više Evrope, kandidatima manje

Francuski predsjednik Emanuel Makron jednu priču ima za unutrašnje potrebe u EU i tu zagovara jedinstvo i koheziju, ali drugu priču ima za kandidate koji čekaju ulazak. Tu je sve na dugom štapu, kaže hrvatski analitičar Davor Đenero.
Đenero: Članicama više Evrope, kandidatima manje
Marija Jovićević
Marija JovićevićAutor
Nova PobjedaIzvor

Komentarišući članak u kojem se francuski predsjednik obraća evropskim građanima i zalaže za ,,evropsku renesansu“, Đenero kaže da je to sve lijepo, ali da za zemlje poput Crne Gore ne znači gotovo ništa.

- Naravno, on poziva na više jedinstva u Evropi, kritikuje nacionalizam i želi snažniju Evropsku uniju koja će više brinuti za svoje građane i njihove probleme, ali sa druge strane državama kandidatima se šalju miješane poruke kako ovakva EU nije spremna za proširenje i to od iste te Francuske - poručuje Đenero.

VRIJEDNOSTI

Ističe da se Evropska unija mora držati proširenja kao svoje temeljne politike, tj. temeljne vrijednosti.

- I kada govore o tim vrijednostima kojima se Evropa mora vratiti, proširenje je svakako jedan od elemenata koji se mora zadržati i to je najveća vrijednost Evrope, da bi Evropa obavljala svoju funkciju. Mislim da države kandidate očekuje manje Evrope u tom budućem mandatu evropskih institucija. Ja sam lično veliki zagovornik proširenja, ali mislim da to neće biti prioritet u narednom periodu - kaže sagovornik Pobjede.

Đenero ističe da je ova izjava data pred izbore za Evropski parlament na kojima se očekuje jačanje desnice.

- Želio je da adresira i to pitanje i naglasi da jačanje nacionalizma neće nikome donijeti ništa dobro i ovakvi apeli su svakako pozitivni za evropsku budućnost - ističe Đenero.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika