Politika

Rakočević: Bojkot parlamenta ruganje građanima i nepoštovanje Crne Gore

Pozivi organizatora protesta za bojkot Skupštine i svih izbora nijesu logički i neodrživi su, a bojkot parlamenta je ruganje građanima i nepoštovanje Crne Gore, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).
Rakočević: Bojkot parlamenta ruganje građanima i nepoštovanje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici protesta „97 hiljada - Odupri se“ pozvali su opozicione partije da napuste Skupštinu i bojkotuje sve izbore dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, takve pozive vidi kao nelogične.

„Oni nijesu logički utemeljeni, nijesu održivi i bojkot parlamenta je ruganje građanima i nepoštovanje države Crne Gore. Kako drugačije okarakterisati ignorisanje obaveza u Skupštini, a pritom sve benefite i zarade redovno primati iz mjeseca u mjesec?“, kazao je Rakočević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, DPS nema dilemu da se radi o političkim, a ne o građanskim protestima.

»Dakle, opozicione partije su sakrivene iza jednog građanskog koncepta, međutim, kako vrijeme promiče sve manje su sakriveni“, kazao je Rakočević.

Kako je rekao, sve više se transparentno utrkuju ko je značajniji organizator tih protesta.

„Naravno, imaju samo jedno za cilj - da smijene aktuelnu vlast i da oni dođu na vlast“, smatra Rakočević.

To je, kazao je on, potpuno legitimno.

„Potpuno je legitimno boriti se za vlast, kao što je potpuno legitimno protestovati. Međutim, niti je legitimno, a ni legalno tražiti vlast bez demokratskih izbora i na ulici“, ocijenio je Rakočević.

On smatra da se u institucijama sistema moraju dogovoriti svi uslovi za buduće parlamentarne izbore na kojima će se odmjeriti snage.

„Zahtjevi sa protesta su veoma politički i više liče kao ultimatum i naravno ne dolaze u obzir. Ukoliko zahtjevi postanu racionalni, logički održivi, naravno da u DPS-u imaju partnera za razgovor“, poručio je Rakočević.

On je dodao da već tri godine pozivaju nevladin sektor, opoziciju i civilne aktere političko - društvenog života da dođu u Skupštinu, u institucije sistema, da tu razgovaraju i o izbornom zakonodavstvu i svim političkim, društvenim i ekonomskim temama.

On misli da to nije pravilan put.

„Pozivamo opozicione kolege da dođu u Skupštinu, da ovdje razgovaramo o svim otvorenim pitanjima“, rekao je Rakočević.

On je podsjetio da su DPS i njegovi koalicioni partnerni, uprkos bojkotu uspjeli da usvoje zakone, i političke, i ekonomske i one koji su imali za cilj finansijsku konsolidaciju i jačanje vladavine prava.

„Na kraju krajeva, postali smo NATO članica u sred bojkota parlamenta. Nažalost, ovo stanje nije vanredno. Redovno je da u Crnoj Gori opozicija bojkotuje svoje obaveze, a da redovno prima zarade“, zaključio je Rakočević.

Portal Analitika