Kultura

Zbog čega bježimo od samoće

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira Mileva Seratlić, PR menadžerka.
Zbog čega bježimo od samoće
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

S obzirom na to da je i dalje aktuelna priča o nedavno uručenim Oskarima, počeću od upečatljivog poljskog filma „Hladni rat“ („Cold War“) u režiji Pavela Pavlikovskog, koji nije osvojio nijednu nagradu, ali je više nego vrijedan.

Nemojte da vas zavara opis – nije to samo još jedna drama, uz primjese ljubavne priče koja traje poput one u Kazablanki. „Hladni rat“ pun je momenata koji nijesu riječima opisani, koje čitate između kadrova i samo naslućujete emocije. Sve do samog kraja, čija će vas simbolika ostaviti da još dugo gledate u prazan ekran i razmišljate o ovom vrhunskom filmu.

Preporučujem i ostvarenje „Jastog“ („The Lobster“, Jorgos Lantimos, 2015), jedan od najneobičnijih filmova svih vremena. Puna crnog humora, to je priča poslije koje se zapitamo koliko samoće zaista možemo da podnesemo i što sve radimo samo da ne bismo ostali sami. Istražujemo sopstvene granice, u strahu od te iste samoće i u želji da se uklopimo u društvo, jer se to od nas očekuje. Biti uklopljen u društvo... Da, ali po koju cijenu?

Od starijih, preporuka za čuveni film „Građanin Kejn“ („Citizen Kane“, Orson Vels, 1941). Skloni smo da uporno tragamo za djelićem koji će nam objasniti ovu ili onu slagalicu u životu, a onda shvatimo da život ili bilo koji njegov aspekt, ne mogu stati u tu jednu riječ. U samo jedan djelić slagalice.

TV

Obožavam serije! Znaju to moji prijatelji, kad misteriozno nestanem cijeli vikend. Mislim je ovo decenija u kojoj su serije po kvalitetu definitivno trijumfovale u odnosu na filmove. Samim tim, često ne stižem da pogledam sve što bih željela, ali su na listi i čekaju prvi slobodan vikend.

Lista je preduga, ali evo nekih kojima bi trebalo dati šansu, da ne kažem – moraju se pogledati. „Breaking Bad“ sam pogledala tri puta. Nerijetko sam čula opis: priča o čovjeku koji umire i postaje proizvođač droge kako bi materijalno obezbijedio porodicu. Meni je „Breaking Bad“ priča o izboru, tome da svako ima priliku da izabere i drugačiji put. Objašnjena je i u čuvenoj rečenici glavnog lika: „Uradio sam sve to zbog sebe, jer sam se ja osjećao dobro“. Ko voli ovaj žanr, neizostavno treba da pogleda i odlične TV prethodnice – „The Sopranos“ i „The Wire“.

Od aktuelnih: jedva čekanje 17. marta i četvrte sezone serije „Billions“, drame sa odličnim poukama, glumom, pričom. Veliki sam fan i HBO hita „Game of Thrones“, serije kojoj nije potreban poseban opis – ko je pogledao ijednu epizodu, vjerovatno je već zaljubljen u ovu epsku fantastiku.

I kako se od pi-ara očekuje i neka „stručna“ literatura – tu je „Mad Man“, za sve koji vole marketing, PR ili komunikacije. Dodala bih i „Black Mirror“ koji nam iz epizode u epizodu pokazuje mračnu stranu prevelike i često po nas same invanzivne digitalizacije.

MUZIKA

Umjesto muzike, preporučiću nekoliko knjiga i autora. Nakon što sam „otkrila“ Elenu Ferante, pročitala sam cijelu „Napuljsku tetralogiju“ i pogledala sjajnu istoimenu mini-seriju u produkciji HBO! Preporuka i za njenu kod nas tek prevedenu knjigu „Dani napuštenosti“.

Preporučujem i Džona Fantea, kreatora lika Artura Bandinija i sve njegove knjige. Zatim, tu je i briljantni Norvežanin Erlend Lu i njegova djela „Dopler“ i „Naivan. Super“. Volim i Fredrika Baknama i roman „Čovjek po imenu Uve“, koji će vas nasmijati i rasplakati u isto vrijeme, ali ćete ovu knjigu pamtiti.

02-billions

Za kraj, Haruki Murakami. Ne mogu da izdvojim samo jednu, jer vas Murakami neprimjetno uvlači u magijski realizam i pročitate sve priče, a da toga nijeste ni svjesni.

ZAOBIĐI

FILM

„The Notebook“ (Nik Kasavetis, 2004), toliko hvaljen, a meni samo jedan u nizu sličnih.

03-seratlic

TV

Zaobiđite sve što vas ne čini bogatijim za neku važnu spoznaju, emociju, misao. Uopšteno, kad u nečemu ne pronalazite smisao za sebe – samo preskočite, isključite TV, napustite bioskopsku salu, izađite sa pozorišne predstave. Vrijeme je previše dragocjeno da bismo ga trošili na pogrešan način.

MUZIKA

Isto važi i za muziku.

Portal Analitika