Kultura

Lomača leti u nebo

Boni Vinterbotom ponovo je bila najsjajnija tačka sezone uz genijalnu Analis Kiting. Glumica Liza Veil definitivno je zaslužila Gremi nominaciju igrajući ubicu mekog srca.
Lomača leti u nebo
Objektiv/PobjedaIzvor

Sjećate li se što ste radili jesenas? Ne izbjegavajte odgovor, znamo da ste brojali crvene kapljice u snijegu koje će vas odvesti do rješenja slučaja u omiljenom pravnom trileru „How to Get Away with Murder“... Žalim što moram da vas razočaram, ali afera „koverta“ nije baš razjašnjena ni u finalu pete sezone opasnog krimića mreže ABC.

Neko mora da je oklevetao Pitera Novalka i Šondu Rajms jer nikako da stave tačku na petogodišnju misteriju.

Od 2014. kada se zavrtjela na malim ekranima, serija je postala najočekivaniji gost svakog ljubitelja pametne CSI, FBI tematike. Nakon jesenje pauze, zimsko finale pete sezone opet je donijelo nepodnošljive obrte, a što je najgore još nije potvrđeno snimanje šeste instalacije.

02-analis-kiting

Goreći lonac

Od devete do 15. epizode u Pensilvaniji ništa i svašta novo. Tragovi krvi u snijegu preselili su se na ćebe malog Kristofera i postali ključni dokaz za ubistvo tužioca Rona Milera.

Boni Vinterbotom, njegov ubica i nesuđena supruga, ponovo je uz genijalnu Analis Kiting bila najsjajnija tačka obožavane krimi-serije. Glumica Liza Veil definitivno zaslužuje Gremi nominaciju. Kao ubica mekog srca, podnijela je veliku žrtvu za dobro svih. Nepodnošljivo je bolno gledati je kako se grize iz dana u dan, kaje i odlazi kod Analis i Frenka po savjet.

U istom sosu je i Nejt koji je kriv, baš kao i ona. Na sve načine pokušali su da opravdaju grijeh, tvrdeći da je Miler naručio ubistvo Nejta Seniora. Međusobno se tetošeći, vadeći iz lonca koji samo što ne eksplodira, Analis, studenti, stari i novi (važna karika Emet Kraford i neustrašiva „džin djevojka“ Tigan) saradnici prisniji su nego ikada.

Ko je kriv

Božićna večera kod profesorice Kiting jedna je od naboljih iz druge polovine sezone zbog uvijek neodoljive Siseli Tajson (94) u roli Analisine dementne, ali uvijek pravedne majke koja Anu Mej pročita dok kažeš: „Bum“.

Za petama našoj ekipi „dežurnih krivaca“ su specijalna FBI agentica Telesko i Gabrijel Medoks koji ne odustaje od raskrinkavanja očevog slučaja. Iako ga Analis ubjeđuje da je Sem bio loš otac i muž (i njoj i njegovoj majci), te da ih je oboje izdao, mali ne želi da odustane od istrage.

Operacija „Lomača“ („Bonfire“), kako policija naziva poduhvat raščivijanja svih spletki i ubistva od Sema do Milera, svakog časa može da urodi plodom, ali i da pukne. Ko je koga i zašto nazvao, podmitio, izdao i ubio u noći vjenčanja ili tokom obične rasprave, izgleda da nikad nećemo otkriti.

03-lorel

Prejedeni mukom

Ono što znamo jeste da je nesrećni Ron nedužno stradao pokušavajući da zaštiti Nejta Starijeg i Boni od pakosnog Ksavijera Kastilja (Lorelin brat) i guvernerke sa kojom izgleda kuje opasne planove. Hm, porodica Kastiljo je mirođija u svakoj čorbi (čitaj: sezoni). Razlog njegovog pojavljivanja u posljednjoj epizodi nije baš najjasniji, ali hajde da vjerujemo kreatorima.

Ipak, čini se kao da je ovaj opojni serijski napitak u drugoj polovini sezone smućkan nabrzinu, nepromišljeno, nekoherentno. Dok su nam od početka emitovanja zimskih epizoda davali informacije na kašičicu, rastežući radnju, pridržavajući se „premotavanja“ kojim su nas učinili zavisnima od serije, u finalu smo se prejeli dozlaboga! Uz svu muku oko zataškavanja Milerovog i ubistava iz prošlih godina, dobili neke gratis lične priče-traume.

Mekejla je odlučila da sazna ko su joj  biološki roditelji. Ispostavilo se da je čovjek po imenu Dvajt još jedna persona povezana sa Analis. Eto još jednog skretanja sa glavnog rukavca priče. Tu je i Gabrijelova majka Vivijan kojoj prijeti agentica Telesko zbog sumnjive narko-prošlosti. Što bi rekao Đule Van Gog: „Ovde se ne zna / ko je ko / ne zna se!“

Porodica kastiga

Najbizarniji momenat definitivno je pretposljednja epizoda kada Lorel dobija paket sa skalpom majke. Iako se plašila za majčinu dušu zbog sumnjivih anonimnih poziva, gospođica Kastiljo nije bila naročito šokirana. Niđe veze, ali ne može da bude u pitanju loša gluma. Mućnimo glavom!

Da li se ponovo vraćamo kraju četvrte sezone i njenim misterioznim ogrebotinama na rukama? Dalo se naslutiti da nešto ne miriše na dobro čim je bila u fokusu u dvije finalne epizode. Nekad otac, nekad sin, nekad majka, nekad kći. Kastljovi su pravi kastizi, beskrupulozni vladari šoua.

Da li su Horhe, Ksavijer i guvernerka „otrovali tugu“ Emeta Kraforda, oteli Lorel i malog Kristofera? Ili je Lorel ipak odlučila da uključi mozak i izvuče sve, a i nas iz ovog živog pakla, što bi rekla Analis. I zašto, pobogu, Tigan krije pravo ime?!

Znajući velemajstore koji nas do sada nijesu iznevjerili kada je riječ o obrtima, u ovoj TV boginji krimića ništa nije slučajno i svaka sumnja ima svoje zašto. Zato ćemo poslušati savjet najbolje pravnice ikad, gospođice Kiting. Kada sumnjaš, samo zaveži gubicu! Milena ČAVIĆ

FOTO: rottentomatoes.com

Portal Analitika