Društvo

Crkveni brakovi se najčešće razvode zbog preljube

Bračno nevjerstvo, odnosno preljuba najčešći je razlog razvoda crkvenih brakova, a Crkva je u prošloj godini razvela 40-ak bračnih zajednica sklopljenih pred Bogom. To je za Dan kazao paroh 16. podgoričke parohije, protojerej Predrag Šćepanović, diplomirani ekonomista i master teologije.
Crkveni brakovi se najčešće razvode zbog preljube
Portal AnalitikaIzvor

Razvod crkvenih brakova drastično je manji od raskida građanskih bračnih zajednica, kojih je za deset mjeseci prošle godine bilo čak 598.

Mjesečno se u Crnoj Gori rastavi oko 50 građanskih brakova.

Šćepanović kaže da je za Crkvu svaki razvod braka i prekid bračne zajednice posebno bolan.

“Dešavalo se da se bračni drugovi koji su razveli crkveni brak, u međuvremenu i uz pomoć sveštenika izmire, upute molbu Crkvenom sudu Mitropolije crnogorsko-primorske i visokopreosveštenom mitropolitu Amfilohiju i da se po njegovom blagos lovu osnaži bračna zajednica što je za Crkvu velika radost. Dobija se blagoslov i prilika da se sve ono što je bilo ružno zaboravi, i da sa pomoću Božjom, a na radost djece koja najviše pate zbograzvoda, porodica ponovo bude zajedno”, objašnjava on.

Govoreći o razlozima zbog kojih najčešće dolazi do razvoda crkvenog braka, Šćepanović navodi da je bračno nevjerstvo, odnosno preljuba najčešći razlog.

“Ali i to što se bračni odnosi trajno poremete i, nažalost, među supružnicima dođe do potpunog prestanka komunikacije a, nažalost, i do otvorene mržnje. Za Crkvu, po riječima Hristovim u Svetom pismu, jedino je preljuba (bračno nevjerstvo jednog od supružnika) razlog razvoda braka. Međutim, Crkva kao duhovna majka ovog naroda sa tugom mora da konstatuje i prestanak ljubavi i najosnovnije komunikacije između supružnika, gdje najviše djeca pate zbog bračnih svađa. U tim slučajevima Crkva, poslije razvoda građanskog braka, poslije molbi i apela sveštenika da se bračni drugovi izmire, u krajnjim situacijama gdje je to nemoguće, biva primorana da konstatuje prestanak bračne zajednice, a samim tim i crkvenog braka, koji prestaje da važi”, pojašnjava protojerej Šćepanović.

On ističe da je Crkva odbila malo zahtjeva za razvod braka.

“Crkva razvodi samo one brakove gdje bračni drugovi više vremena ne žive zajedno, gdje ne postoji nikakav razgovor među bračnim drugovima i gdje postoji trajna netrpeljivost među njima”, naglašava on.

Na pitanje da li su mladi i građani koji svoju ljubav žele da krunišu pred Bogom svjesni šta znači crkveni brak, Šćepanović pojašnjava da su djelimično svjesni, ali da bi uvođenje vjeronauke u škole uticalo na svjesnost ljudi o značaju svetinje braka.

Portal Analitika