Svijet

Maduro i Gvaido pozivaju na proteste

Suparnički čelnici Venecuele Nikolas Maduro i Huan Gvaido pozvali su svoje pristalice da izađu na ulice, zbog prekida snabdijevanja električnom energijom u toj saveznoj republici.
Maduro i Gvaido pozivaju na proteste
Mina /Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Al jazeera Balkans, ionako krhka venecuelska ekonomija teško je pogođena, paralizovani su aerodromi, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice zatvorene, a ulice puste.

Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podignuti novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i snabdijevanje vodom u zgradama.
Kako se navodi, bez struje su 22 od 23 savezne države u Venecueli.

Gvaido je preko svog tviter naloga pozvao narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi, kako je naveo, uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio Venecuelu u mrak.

Maduro je takođe pozvao svoje pristalice na protest protiv "imperijalizma.

Ministar obrane Vladimir Padrino, u izjavi za državnu televiziju, za nestašicu je okrivio "agresiju" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti.

Maduro je naveo da je rat strujom objavio i vodi protiv naroda Venecuele američki imperijalizam, koji će biti poražen.

Venezuelska vlada najavila je u petak da će Ujedinjenim narodima (UN) dostaviti dokaze o odgovornosti SAD za nestašicu električne energije.

"Za nekoliko dana u Venecuelu dolazi izaslanstvo Kancelarije za ljudska prava UN-a i mi ćemo mu predati dokaze o američkoj umiješanosti", rekao je ministar saobraćaja Horhe Rodrigez.

Tačan uzrok prekida snabdijevanja električnom energijom još nije poznat, ali stručnjaci optužuju Vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok kompanija Corpoelec tvrdi da je prekid snabdijevanja uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.
 

Portal Analitika