Zanimljivosti

Obuhvatno istraživanje pokazalo: MMR ne uzrokuje autizam

Vakcina protiv ospica, zauški i rubeole ne uzrokuje autizam, pokazalo je novo istraživanje koje je sprovedeno s namjerom da  uvjeri sve veći broj onih koji sumnjaju u opravdanost vakcinacije.
Obuhvatno istraživanje pokazalo: MMR ne uzrokuje autizam
agencijeIzvor

Sumnje u vakcine za MMR su pokrenute od strane gastroenterologa Andrewa Wakefielda koji je 1998. postavio hipotezu da je vakcina povezana s autizmom. Simptomi autizma su često počinjali da se manifestuju u doba kad je primljena vakcina, tj. kada dijete ima od 12 do 15 mjeseci, prenosi Jutarnji list tekst o ovom istraživanju koji je objavio britanski The Guardian.

Ova teorija je opovrgnuta, a Wakefieldu je kasnije zabranjeno praktikovanje medicine, ali se nakon pojave društvenih mreža pojavio porast sumnji u sigurnost vakcinisanja.

UNICEF je prije nekoliko dana upozorio da se broj slučajeva ospica širom svijeta povećao u šokantnoj mjeri, a epidemija se širi među djecom koja nijesu vakcinisana. Situacija je najkritičnija u 10 zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, kao i nekim zemljama koje su ranije bile označene kao zemlje bez malih boginja. Takođe, Svjetska zdravstvena organizacija je kazala da je nevakcinisanje jedna od 10 najvećih prijetnji svjetskom zdravlju.

Članak u časopisu “Annals of Internal Medicine”, koji objavljuje Američko udruženje doktora, napisali su danski istraživači, koji su takođe sproveli jedno od ključnih istraživanja da bi pokazali kako ne postoji povezanost između vakcina i autizma 2002.

Njihova najnovija studija uključuje 6.517 slučajeva autizma, najveći broj do sad, a sprovedeno je među 650.000 djece u Danskoj, koju su pratili 10 godina.

-Ta studija iz 2002. godine je objavljena prije 16 godina u časopisu “New England Journal of Medicine”, ali nije eliminisala ideju da vakcinisanje uzrokuje autizam – kazao je doktor Anders Peter Hviid iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

Istraživači su imali namjeru da se bave nekim od kritika koje upućuju protivnici vakcinacije, kao što je tvrdnja da su neke grupe djece podložnije autizmu nakon vakcinacije MMR vakcinom. Naučnici su analizirali djecu s bliskim srodnikom koji je autističan i one koja imaju povećane faktore rizika za autizam, kao što su stariji roditelji.

Takođe su uzeli u obzir pitanje je li bilo više autizma među djecom koja su primila druge oblike vakcine prije MMR. Protivnici MMR vakcine su takođe utvrdili da postoji “grupa” regresivne forme autizma, koja je uzrokovana vakcinacijom, a koja se ne pojavljuje u istraživanju kompletne populacije.

-Sve ove teorije su testirane u ovom istraživanju i pokazalo se da nijesu tačne -kazao je Hviid.

-Nijesmo pronašli potvrdu hipoteze o povećanom riziku za autizam nakon primanja MMR vakcine na neselektovanoj populaciji danske djece, nikakve potvrde za hipotezu da MMR vakcina izaziva autizam u podložnim podgrupama koje karakterišu porodični i okolinski rizični faktori i nikakvu potvrdu za grupisanje slučajeva autizma u specifičnom vremenskom periodu nakon vakcinacije MMR vakcinom – navodi se u naučnom članku.

U uvodu studije, Saad Omer iz Škole za javno zdravlje u Atlanti i Inci Yildirim s Medicinske škole univerziteta Emory kažu da je studija sprovedena iako je već ranije dokazano da nema povezanosti između MMR vakcine i autizma.

-U idealnom svijetu, istraživanje sigurnosti vakcina bi bilo sprovedeno samo da se procijene naučno utemeljene hipoteze, a ne kao odgovor na teoriju urote. U stvarnosti, hipoteza koju iznose oni koji sumnjaju u vakcinu može uticati na povjerenje javnosti u vakcinaciju – napisali su.

Studija možda nije dovoljna, priznali su.

-Danas živimo u svijetu koji je ‘otporan na činjenice’ gdje naučno utvrđeni podaci nemaju dovoljno veliku uvjerljivost. Kako da onda doktori i radnici u javnom zdravstvu negiraju mit o povezanosti cjepiva za MMR i autizma?”, pitaju se autori u ovom članku.

Omer i Yildrim su ponudili tri odgovora.

-Prvo, svaki mit o cijepljenju treba biti označen kao takav, pa se treba medije pozvati da ne nude poveznice na ideje koje su odbačene u tekstu. Drugo, kad se ispravlja krivu informaciju, znanstvenici se trebaju fokusirati na glavne činjenice i ne pokušavati dati odgovor na sve. Treće, treba ponuditi alternativno objašnjenje za dani fenomen. U suprotnome, onaj koji sumnja će povratiti svoja prijašnja uvjerenja – piše The Guardian.

***
Opstrukcija vakcinisanja dovela je do povećanog broja oboljelih od malih boginja u svijetu. Broj slučajeva malih boginja (morbili) u velikom je porastu širom svijeta, posebno u Evropi i Južnoj Americi, jer roditelji odbijaju da vakcinišu djecu, upozorila je, početkom godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prošle godine su službeno evidentirana 173.000 slučajeva malih boginja, što je skok za više od 30 odsto u odnosu na godinu prijeStvarni broj slučajeva procijenjen je na 6,7 miliona
SZO procjenjuje da je umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, od bolesti koja može biti spriječena vakcinacijom
Stručnjaci upozoravaju da zabrinjava činjenica da se male boginje šire u zemljama u kojima to godinama nije zabilježeno
Primjetan je rast slučajeva malih boginja, a čini se da je on konstantan
Vakcinacija prvom dozom stala je na 85 odsto, a 95 procenata je potrebno da bi se spriječila epidemija
Drugu fazu, odnosno revakcinaciju, koristi samo 67 posto populacije.

Portal Analitika